Egészség

2021.02.17. 13:30

Megvéd a tejfehérje allergiától a növényi ital

A növényi italokkal pótolható az állati eredetű tej, változatos a zsír- és szénhidráttartalmuk.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Csitári Nikolett dietetikus felhívta a figyelmet arra, hogy a növényi tejek hivatalos megnevezése a „növényi italok”. A „tej” szó használatát rendelet szabályozza, ami szerint csak az állati eredetűekre szabad ráírni a „tej” és a „tejtermék” szavakat.

– Ma már elég széles a paletta, ami a különféle növényi italok elérését illeti. Összetevőik szerint készülhetnek gabonából, száraz hüvelyesből, olajos magvakból, pálmafélékből is. A natúr, ízesítetlen termékek mellett megjelentek az ízesített – gyakran cukrozott – vagy kombinált növényi italok, mint például rizs-zabital vagy kókusz-rizsital – mondta Csitári Nikolett.

– Többségük kevesebb fehérjét és zsírt tartalmaz, ráadásul egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek kedveznek a szívnek és érrendszernek, továbbá koleszterinmentesek. Kivétel a telített zsírsavakat tartalmazó kókuszital. A növényi italok szénhidráttartalma változó, ami egyrészt az alapanyagtól, ízesítéstől, a hozzáadott cukortól is függ.

Ma elég széles a paletta a különféle növényi italok elérését illetően

 

– Csitári Nikolett

A gabonákból készült fajták több szénhidrátot tartalmaznak, mint a tehéntej, függetlenül a plusz cukormennyiségtől. Mivel a tehéntejet a fehérjén kívül a kalcium és más ásványi anyagok, illetve vitamintartalma miatt is fogyasztjuk, ezért a növényi italok kiválasztásakor azt is célszerű ellenőrizni, hogy az adott termék dúsítva lett-e a növényből hiányzó, de a tejben jelen lévő mikrotápanyagokkal, vagy sem – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában