Egészség

2021.02.18. 19:00

Kevés csúcsélelmiszert eszünk

A hüvelyesek februári világnapja társadalmi és környezetvédelmi problémára hívja fel a figyelmet.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagyon kevés hüvelyest fogyasztunk, pedig ezek a zöldségek igazi csúcsélelmiszernek számítanak. A Bonduelle kutatása szerint azonban a magyarok mindössze 43 százaléka sorolja a preferált zöldségek közül az első három helyre a hüvelyeseket.

A krumpli vezet

Jót tesz az egészségünknek és immunrendszerünknek, ha növeljük étrendünkben a növényi élelmiszerek arányát. Többek között erre hívja fel a figyelmet a hüvelyesek világnapja, amelyet 2018. év végén nyilvánított hivatalos világnappá az ENSZ közgyűlése. A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) 2019- es adatai alapján világszerte átlagosan 21 gramm hüvelyest fogyasztunk fejenként, amely a napi fehérjebevitelünk mindössze 6 százalékát teszi ki. Ez az arány az elmúlt harminc évben stagnál, a gabonafélék, tejtermékek és húsok uralta étrend jellemzi szokásainkat.

A zöldség, illetve a hüvelyesek fogyasztásának tekintetében a magyaroknak van hová fejlődnie. A reprezentatív kutatási eredmény alapján hazánkban a napi fogyasztási arányokat tekintve a legtöbben tejterméket és fehér lisztből készült pékárukat esznek, a friss zöldségek fogyasztási aránya mindössze 37 százalék.

A hazai zöldségfogyasztásunk átlagosan 34 deka­grammra tehető – Szűcs Zsuzsanna

A válaszadók szerint a teljes napi táplálkozásukból 26 százalékot tesznek ki a zöldségek, ez az arány azonban a valóságban még kevesebb lehet, hiszen a kutatásban részt vevők feltételezhetően túlbecsülték saját zöldségfogyasztási szokásaikat. Kedvenc zöldségeink a paradicsom, a burgonya, illetve a paprika, a hüvelyeseket pedig mindössze a válaszadók 43 százaléka tette az első három helyre. A zöldségfogyasztásunk alapját leggyakrabban köretként elfogyasztott krumpli és a szendvicshez bevitt paradicsom és paprika képezi.

Télen még kevesebb

Télen még kevesebb „A hazai zöldségfogyasztásunk átlagosan naponta csak 34 dekagrammra tehető, ráadásul a krumplival együtt. Ez a tény azért is szomorú, mert a megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás hozzásegíthetne bennünket az egészségi állapotunk javításához, valamint az olyan – hazánkban is gyakori krónikus – betegségek, mint a keringési panaszok és egyes daganatok megelőzéséhez” – mondta Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A hüvelyesek ilyen alacsony arányú fogyasztása gazdasági, történelmi és társadalmi okokra vezethető vissza, pedig termesztésük sokkal kevesebb terhet ró a környezetre, mint például az állattenyésztés és húsfeldolgozás. A jelenségben szerepet játszhat a fagyasztott és konzervzöldségek mellőzése is – derül ki a kutatásból. A megkérdezettek nagy része ugyanis a friss zöldségeket részesíti előnyben a főzés során a konzerv- és fagyasztott termékekkel szemben. A válaszadók több mint fele a téli időszakban rengeteg hüvelyest nélkülöz az étrendjéből.

Mártogatósnak is kiváló

A legnépszerűbb itthon a zöldborsó, ennél lényegesen kevesebbet fogyasztunk a különböző babokból, lencsékből és csicseriborsóból. Ezek a növények pedig igazi szuperélelmiszereknek számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában, és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is. Fehérjében gazdagok, valamint kiváló B1- és B6-vitamin-, pantoténsav-, valamint folsavforrások, és olyan ásványi anyagokban is bővelkednek, mint a kálium, cink, réz, foszfor, vas és mangán.

Évek óta tartó harcot vív nagyobbik gyermekével az az édesanya, aki lapunknak elárulta, hogy kamaszodó fia nem részesíti előnyben ezeket a zöldségeket. Pontosabban csak bizonyos fajtáit és elkészítési módot fogad el – mondta Nagyné Erika. Pedig tisztában van vele, milyen egészséges, és kisebbik gyermekének szerencsére ezt nem kell magyaráznia, hiszen ő szereti minden formáját. Sok recept elérhető az interneten, nem jelenthet gondot változatosan elkészíteni hüvelyesekből a leveseket, főzelékeket, köretet vagy salátát, illetve az egyre népszerűbb mártogatósokat. Náluk a családban a krémlevesek fogynak el a leghamarabb – tette hozzá Nagyné Erika.

(A borítóképen: A többség nem szereti a hüvelyes zöldségeket, pedig többet kellene fogyasztanunk belőlük)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában