Kertművelés

2021.02.19. 13:30

Fagy után ültethetünk

Lassan valóban eljön az ideje a konkrét kerti munkáknak, de érdemes megvárni az igazi tél végét.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Míg február elején arról írtunk, hogy az enyhe időjárás boríthatja fel a kiskerti tennivalókat, addig most a nagy hideg és fagy miatt kell átgondolni, hogy mikor is érdemes belefogni olyan feladatokba, amelyek aktuálisak, vagy aktuálisak lehetnének. Nézzük, a kertészeti naptár szerint mi az, ami az év hetedik hetében aktuális, vagy az lenne.

Palántában gyönyörködve

Aki fűtött fóliasátorral vagy üvegházzal rendelkezik, az már ültethetett, vagy akár abban is gyönyörködhet, hogy miként indultak meg a palántakezdemények. Azonban a fűtetlen fóliába is elkezdhetjük vetni a hónapos retket szakaszosan, már ha nincs átfagyva a föld. Nem árt azért óvatosnak lenni, mert bár a hét végére már akár 7-8 fokot is elérhet a hőmérő higanyszála az előrejelzések szerint, azonban éjszakánként még fagyni fog. Márpedig a korai ültetést is rendszeresen öntözni kell, ami azt jelenti, hogy a felső 10–15 centiméteres talajréteget nedvesen kell tartani. Enyhe, napos időben szellőztessünk is.

A korai karalábé vetése is aktuális lehet. Egy esetleges hideg magszárképződésre serkenti a növényt, ezért a fátyolfólia is legyen kézközelben. Legfőképp az éjszakai fagyok okozhatnak lehűlést a fűtetlen fólia alatt is.

Tűzdelni már lehet

Akik beltérben már a hónap elején elvetették a paprika és paradicsommagokat, azok kezdhetik a tűzdelést, mikor a 2-4 leveles állapotot elérték a palánták. A fejes, kel- és vöröskáposztát is vethetjük fólia alatt. Vethetünk már palántának paradicsomot, paprikát is, azonban nem késő március elején sem, tehát nem kell kapkodni.

Ellenőrizzük a hagymás, gumós növényeinket a teleltetőben (dália, kardvirág, kánna, begónia). Túl száraz helyen megfonnyadnak, ha sok a nedvesség, megrothadnak. Szükség szerint szellőztessünk, illetve a tárolóhomokot nedvesítsük meg. Ellenőrizzük a teleltetőben lévő dézsásainkat is, szükség szerint öntözzük.

Azokat a díszcserjéket, melyek tavasszal virágoznak, ne metsszük, csak ritkítsuk, ha szükséges. Majd elvirágzás után végezzük el a metszést. A nyáron és ősszel virágzókat visszavághatjuk. A ritkításból kikerülő vesszőket ne dobjuk el, vigyük be a házba, és vázában virágoztassuk.

Folytassuk a gyümölcsfák metszését, távolítsuk el az ágakon maradt gyümölcsmúmiákat, és ha az időjárás engedi, végezzük el a lemosó permetezést. A permetezést még ha kienged az idő sem kell elkapkodni, ráérünk a rügypattanás előtti állapotban. Viszont a lemosást mindig bő lével, áztatásszerűen végezzük.

Lazítsuk fel a talajt!

A ribiszke- és egresbokrokon a kaliforniai pajzstetű lárváival borított vesszőket vágjuk ki és égessük el. Ellenőrizzük a mogyoróbokrainkat, és a sarjakat ritkítsuk. Tisztítsuk meg az eperágyást, távolítsuk el a beteg leveleket, és óvatosan lazítsuk fel a talajt.

(A borítóképen: A fólia alatt már kibújtak a földből a sarjak)


https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/razzuk-le-a-havat-a-fakrol-bokrokrol-5192956/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/atnezhetjuk-a-vetomagokat-hiszen-hamarosan-vethetunk-5170177/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában