holdújév

2021.02.16. 20:15

Beköszöntött a kínai új év, a bivaly éve

A holdújév, más néven a tavaszfesztivál a kínaiak két legjelen­tősebb ünnepének egyike.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Stockphoto

Fotó: Shutterstock

Ez időben rendszerint kínaiak százmilliói kerekednek fel, hogy családtagjaikkal, rokonaikkal együtt ünnepelhessenek. Kínában és a világ különböző pontjain található kínai diaszpórákban lelassul az élet, kicsit megáll a gazdaság, a termelés, a kereskedelem; mindenki kizárólag a családjára, a szeretteivel töltött minőségi időre fókuszál.

Dr. Kuttor Dániel, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének társigazgatója elmondta, hogy a holdújév a mi húsvétunkhoz hasonló „mozgóünnep”, pontos időpontját a hold váltakozása, az újhold, a holdnaptár jelöli ki. Nagy hagyománnyal bíró ünnep, amely a Kínai Népköztársaság idején, a reform időszakában nyert újra kiemelkedő jelentőséget.

Tradíciókkal ünnepelnek

A kínai újévhez számos hagyomány, hiedelem, szokás társul, mindezek segítik az óév lezárását és az új esztendő megkezdését, a rossz dolgok elűzését, a jók befogadását. Ennek megfelelően az idősebb emberek piros borítékba zárt jókívánságokat küldenek a fiatalabbaknak. Manapság ez már inkább digitális formában történik. Általában a kívánságok mellett pénzt is adományoznak. Mindkettővel szeretteik sikereit, lelki egyensúlyát, harmóniáját kívánják megteremteni, támogatni. Az óév utolsó napját nagyjából úgy töltik, mint mi a karácsonyi-szilveszteri periódust.

Tűzijátékoznak, petárdáznak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, a főbb kínai tévécsatorna műsorait nézik, és közösen étkeznek. A különböző generációk tagjai körbeülik a gazdagon terített asztalt, és tradicionális ételeket fogyasztanak, úgymint halat, rizst, tésztát, rizslabdát, tavaszi tekercset, húsbatyut – említett néhányat dr. Kuttor Dániel.

A bivaly éve

Az előző év a patkányé volt, az idei a bivalyé lesz. A tizenkét állati jegy dominanciája és ciklikussága meghatározó. Általuk az egyes esztendőkre, az évek szülötteinek jövőjére következtethetünk. Az ünnepi időszakot, tizenöt nap múltán, a Lámpás Fesztivállal zárják, amely során újfent jókívánságokkal üdvözlik egymást, valamint lampionokat gyújtanak és eregetnek – mondta végezetül az igazgató.

(A borítóképen: Piros borítékban jókívánságokkal kezdődik a kínai új esztendő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában