orvos és rádiós műsorvezető

2021.01.01. 11:30

Gyógyít és rádiózik a miskolci dr. DJ

Margitai Zoltán orvos, sebész rezidens, mindeközben rádiós műsorvezető a miskolci Rádió M-nél. Két egymástól teljesen különböző szakmát választott, melyeket egyszerre gyakorol és szeret.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Olvasónk küldte

Amikor először hallottam a rádióban a műsorát, amelyben időnként orvosi poénokat, szóvicceket és szakkifejezéseket használ a slágerlista felkonferálása és a zenék lejátszása közben, azt gondoltam, milyen jó reklámfogás. Azonban kiderült, a „MediChart Top 20” című műsort valóban egy orvos vezeti.

Beszélgetésünk közben aztán abba is beavatott, hogy előbb volt rádiós, és csak aztán lett orvos.

Dr. Margitai már 13 éves korában elkezdett az elektronikus médiával foglalkozni, akkor még kábelrádiónál, később több, frekvenciás rádiónál is dolgozott. Diákújságíróként is bontogatta a szárnyait, megjelent pár cikke különböző újságokban, de az igazi szerelem a rádiózás maradt.

Miskolcon született, avasi gyerek – ahogy ő fogalmazott –, a lakótelepen járt általános iskolába, és a barátokkal is ott „lógtak” akkoriban. Egyébiránt foglalkozott telefonkönyv-kihordással, de dolgozott telefonos értékesítőként és éjszakánként az egyetemi évek alatt gyorsétteremben is.

Vészhelyzetes doki

Az orvosi egyetemre nem nyert azonnal felvételt, 2005-ben agrármérnöknek tanult egy évig Keszthelyen, ahol szintén kipróbálta a helyi rádiózást. Sokat tanult akkor a közszolgálati műsorokról, műfajokról, a hírszerkesztésről, és új szakmai ismeretségeket is kötött – fejtette ki Zoltán. Többek között Csiszár Jenővel is dolgozott együtt, aki akkor már országosan ismert médiaszemélyiség volt. Keszthelyen bekapcsolódott szponzorált műsorokba is. Majd Debrecenben egy ötfrekvenciás adónál kapott lehetőséget. Közben gyakorlatot szerzett Budapesten is egy országos kereskedelmi rádiónál. Ezt követően Egerben rádiózott, és végül visszajött Miskolcra, a szülővárosába, ami nagy álom volt számára.

Gyermekkorában nagy sláger volt a média világa, mindenkit foglalkoztatott, az ő esetében ez megmaradt felnőtt korára is, sőt egyik hivatásává vált.

A másik az orvoslás, ami mindezzel párhuzamosan forrta ki magát. Annak idején nagy kedvence volt az amerikai televíziós sorozat, a Vészhelyzet, ami inspirálta, és eldöntötte, hogy orvos lesz. Biológia tantárgyból mindig is jó volt, ez volt az alap, a kiindulási pont, nem mellesleg pedig az, hogy gyógyítani akarta a betegeket. Ezért is lett sebész és nem kutatóorvos, ahogyan megfogalmazta: „nem egy egész világot akart megmenteni a tudásával, inkább csak az egyes embereket”.

A tanulás ideje

A Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán végzett, és immár 2015-től dolgozik sebészként Miskolcon, a megyei kórházban. Kiváló kollégákkal, nagyon jó közösségben végzi a feladatokat – tette hozzá Zoltán.

Egy év múlva szakorvosi vizsgát tehet majd. Több helyen gyakorlatot szerez, de természetesen operál is.

Most a vírushelyzet az orvosi munkát sűrűvé teszi, pedig Zoltán egyébként sem unatkozik soha. Ügyeletet vállal gyermek- és felnőttorvosi körzetekben, akár 200 kilométert is utazik, ha ott van szükség rá. Az orvosi pálya nagyon szép, de igen kemény és veszélyekkel járó szakma.

A sebészet is egy szerelem, és azt is csak úgy érdemes csinálni, ha az ember szenvedéllyel teszi. Más teniszezni jár, az a kikapcsolódás számára, Zoltánnak a rádiózás. Ugyanis inkább hobbiként tekint rá, mint munkaként. Pihenésre nem sok ideje marad, azt is betervezi általában, beilleszti a naptárába – mondta nevetve az orvos-műsorvezető. Mint ahogyan a rádiózást is, mert a műsornak mennie kell, a stúdiómunka nem maradhat el, hiszen nem csak a betegek, a hallgatók is számítanak rá. Sajátos varázsa van az élő műsornak, ami semmihez sem fogható, de mostanában előfordul, hogy fel kell venni előre a nagyon szoros időbeosztás miatt – avatott be Zoltán. Pedig korábban még az is előfordult, hogy el tudta vállalni egy-egy fesztivál vagy rendezvény műsorvezetését.

A jéghegy csúcsa

Már több éve fut a műsora a rádióban, és azóta sok páciens lett a hallgatója, vagy fordítva, a rádiós közönség tagjai lettek a betegei.

Az is előfordul, hogy auto­gramot kérnek tőle, ami felettébb szokatlan számára, de azért jóleső érzés – jegyezte meg.

Sokan a hallgatói közül nem is hitték igazán, hogy igazi orvos, ezért nagy a meglepetés, amikor kiderül, hogy valóban a gyógyítás a másik hivatása.

Egyébként szabályos cas­ting volt, azaz kiválasztáson ment keresztül a rádióban és eredetileg nem is ez a műsor lett volna az övé – mesélte a rádiós. Szituációkat kellett előadnia, egyediségét megmutatnia, ami talán sikerült is, hiszen kiválasztották. A slágerlistás jellegű műsorok korábban a rádiózás csúcsának számítottak. Az új dalok általában ezeken a műsorokon keresztül szivárogtak be a lejátszási listákra.

Manapság már elválik a rádiós és a netes hallgatóság.

Sokszor a videómegosztó portálokon nem ugyanazok a zeneszámok vezetnek, amelyek a rádióban, de ugyanakkor az is igaz, hogy ez nem feltétlenül tükrözi a valódi ízlést – magyarázta Zoltán. Mindettől függetlenül még azt vallja, hogy ezt a műsort csinálni továbbra is csúcs. A dalokat a zenei szerkesztővel közösen válogatják, ez nem minden esetben tükrözi az ő saját ízlését, de arra kell törekedni, hogy minden korosztálynak kielégítsék az igényeit – hangsúlyozta.

Az ő kedvencei a populáris, dinamikus, rádióbarát zenék, amelyek közül kevés kerül be a top 20-ba. Vannak olyan dalok is, amelyek első hallásra nem tetszenek, ám ha sokszor meghallgatja az ember, megkedveli. A kétórás műsorban mindig ügyelnek arra, hogy magyar előadó is szerepeljen a listán. Az alapkoncepció az volt, hogy legyenek orvosi sztorik, vicces történetek a műsorban, ezt is igyekszik teljesíteni, már amikor valóban tud ilyet mondani, mert azt nem szeretné, ha erőltetettnek tűnne – hangoztatta.

Az is felmerült, hogy talán egy komolyabb orvosi témákkal foglalkozó műsort is csinálhatna a rádióban, de az nagyobb felkészülést is igényelne, és esetleg kevésbé lenne sikeres, mint ez a verzió.

Ameddig ebben hiteles tud maradni, addig szeretné csinálni.

A humorra, a kikapcsolódásra szüksége van az embereknek ebben a szörnyűségekkel teli világban – vélekedett dr. Margitai.

(A borítóképen: Dr. Margitai, most orvosként. A humorra, a kikapcsolódásra szüksége van az embereknek ebben a szörnyűségekkel teli világban – ezt vallja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában