fánk

2021.01.31. 19:30

Farsangi finomság, de egész évben készülhet

Nem csak farsangkor lehet fánkot sütni, bármikor, akár augusztusban is – mondta Paládiné Tünde.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Paládiné Tünde

Az unokái nagyon szeretik minden formában és ízben, de leginkább az amerikai fánkot – mondta Paládiné Ónodvári Tünde. Az elkészítése egyszerű és gyors, bár Tündének már nagy rutinja van, mert számtalanszor sütött ilyen finomságokat, véleménye szerint bárki könnyen elsajátíthatja a „tudományt”. Igazából a sütésben, vagyis az olaj hőmérsékletében rejlik a titok, ha az megfelelő, akkor szinte biztos, hogy jól sikerül a fánkunk. A modern főzőlapokon be is lehet állítani a hőfokot. A már bevált szalagos fánk alapreceptjét használja, és azt variálja, vagyis különböző alakúra formázza a tésztát – magyarázta Tünde.

Ezerféle lehet

Az ízesítést pedig a család pillanatnyi kedve szerint alakítja. Legutóbb a megszokott lekváros mellett volt vaníliás és fahéjas is, de lehet mákot vagy diót is használni, amiben a kisütött, lecsöpögtetett fánkot megforgatjuk. Az sem ritka, hogy pudinggal tölti meg a kész fánkot. Csörögét is szokott készíteni, az pedig házi baracklekvárral az igazi, de lehet kapni a boltban nagyon finom, minőségi lekvárokat, azokkal is kiváló.


Egy finom különlegesség receptje

Csavart fánk

Hozzávalók:

3 dl tej, 600 dkg liszt, 5 dkg porcukor,

3 dkg élesztő, 2 cl rum vagy aroma,

3 db tojás sárgája, 12 dkg vaj, csipet só,

étolaj a sütéshez

Elkészítése.

A tejet meglangyosítjuk, kovászt készítünk (elmorzsoljuk benne az élesztőt, 1 kávéskanál cukrot). Ha az élesztő felfutott, hozzátesszük a három tojás sárgáját, az olvasztott vajat és a 2 cl rumot. A lisztet a porcukorral, csipet sóval összeforgatjuk, majd a kovászt hozzáöntjük. Jól kidagasztjuk, ha már szép sima, letakarjuk és egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát kétfelé szedjük és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, a felének a közepét kiszúrjuk. A másik felét nagyjából 25 cm-es csíkokra nyújtjuk és két kézzel ellentétes irányba sodorjuk, a csavart csíkok végeinél felemeljük, és maguktól összesodródnak. Összecsippentjük a végét, jó szorosan, hogy ne váljon szét sütés közben. Az így előkészített fánkokat letakarjuk és újrakelesztjük 30 percig.

A sütéshez az étolajat nagyjából 175 fokosra melegítjük. A lényeg, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor hitelen megég a fánk, a belseje pedig nyers marad, de túl hideg sem, mert akkor nem sül meg a belseje. A csavart fánkokat papírtörlőn lecsepegtetjük, ízlés szerint fahéjas vagy vaníliás kristálycukorba forgatjuk.

(A borítóképen: Elkészültek a fánkok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában