karácsonyi kívánságlista

2020.12.29. 08:00

Szülői felügyelet alá vonhatóak az okos eszközök

Egyre több gyermek karácsonyi kívánságlistájára került fel az okos mobiltelefon az idei évben.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A használatukat illetően a szülőknek szükséges mérlegelniük, hogy ez valójában milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat. A megvásárlást követően mindenképp nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biztonságos beállításokra, hiszen a kiberbűnözők a gyerekek készülékeivel sem tesznek kivételt.

A Kaspersky kiberbiztonsági vállalat statisztikáiból kiderül, hogy tíz szülőből hat tanúja volt annak, hogy gyermeküket online fenyegetés érte. Ennek elkerülésének érdekében néhány hasznos tippel látja el a felnőtteket a karácsonyra kapott mobileszköz okos beállítását illetően.

Ha mindent ellenőrzés alatt akarunk tartani, hozzunk létre egy a gyermek készülékéhez kapcsolt szülői fiókot. Így amellett, hogy a csemete minden engedélyezett szolgáltatáshoz hozzáférhet a szülő, biztonsági értesítést is kaphatnak arról, ha valaki ismeretlen eszközről jelentkezik be vagy megpróbálja alaphelyzetbe állítani a jelszót.

Egy családi csoport beállításával kezelhetjük a gyermekünk vásárlásait, továbbá megoszthatunk egymással játékokat, könyveket és TV-műsorokat – a médiatartalom így változatos marad és a gyerek egyedi igényeihez igazodik, ugyanakkor elkerülhetjük, illetve blokkolhatjuk a szókimondó tartalmakat és a nem megfelelő alkalmazásokat. A szülői felügyelet segítségével a használat a játékoknál és filmeknél meghatározott korhatárhoz igazítható. Telepíthetünk biztonsági szoftvert, ami szabályozhatja az okos telefonon és a számítógépen folytatott tevékenységeket és védelmet biztosít a kiberfenyegetések ellen is.

Fontos megtartani az egyensúlyt a valóság és az online térben töltött idő között. Így amikor a gyermek nem otthon használja a készüléket, is nyomon követhető a tartózkodási helye a GPS-nyomkövető alkalmazás segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában