Utánam srácok! projekt

2020.12.28. 18:00

Képeskönyv készül az Avasi kilátóról

Ezernyi fotó gyűlt már össze Miskolc volt jelképéről, de pályázatukra továbbikat is várnak.

Hajdu Mariann

20201125 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Viszlai József miskolci építész terve nyerte el az avasi kilátó felújítására kiírt pályázatot.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Az Avasi kilátóval kapcsolatos személyes történeteket gyűjt az Észak-Keleti Átjáró Egyesület pályázata. A történeteket, relikviákat, feljegyzéseket – sőt, akár a kilátót ábrázoló tetoválásokról készült fotókat is – 2021. január 31-ig várják.

Írásokat is várnak

– Az Avasi kilátó sorsa régi ügyünk – mondja az Északnak Darázs Richárd, a civil egyesület elnöke. 2013-ban indult az Utánam srácok! projektjük, amelynek egyik célja Miskolc közelmúltbeli privát történetének feltárása. Az ipari múlton túl elhanyagolt, jobb sorsra érdemes városrészekre is szerették volna felhívni a figyelmet – mint az avasi pincesorra vagy az Avasi kilátóra.

– A kilátó hajdanán a város szimbóluma volt. Igaz, a 2000-es évekre ez valahogy kikopott, és egyre rosszabb állapotba került az épület.

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület több programot szervezett az évek során az épületbe és a környékére. Ilyenek voltak az Utánam srácok! fesztiválok. Az idén a járvány miatt elmaradt, tavaly viszont már nem a kilátónál, hanem a Népkertben tartották meg.

– Úgy éreztük, megtettünk mindent a helyért, azért vittük máshová. Aztán most arra jutottunk, mégis csak lenne még mit letenni az asztalra – fogalmaz Darázs Richárd. Felmerült ugyanis egy képeskönyv ötlete a korábbi, a Képeslapok a Palotából című, a Palotaszálló 90 éves történetéről megjelentetett könyvük mintájára. Mint megjegyzi, rengeteg dokumentumuk van már hozzá, hiszen évek óta gyűjtik többek között a fotókat, tárgyakat. És bár a meglévő anyag alapján is elkészülhetne a kiadvány, mégis úgy döntöttek, tágítanák a kört, hogy mások is – bárkik – hozzátehessék emlékeiket. Ezért tették közzé az említett kiírást. (Részletek az egyesület Facebook-oldalán – a szerk.)

– Már építészeket, írókat is megkerestünk, és még szeretnénk közéleti személyiségeket is, hogy a gondolataikat esszék vagy tanulmányok formájában fogalmazzák meg a könyv számára – mondja az elnök. A projektjüket függetlenül attól indították, hogy a közelmúltban kiderült, felújítják a kilátót – a tervek már készülnek –, ám ez a tény még aktuálissá teszi vállalásukat.

(A borítóképen: Az Avasi kilátó lépcsője – várják a történeteket Miskolc egyik jelképéről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában