Évgyűrűk

2020.12.11. 12:30

Az alapos gobelinkészítő

A gobelinhímzésben bontakoztatta ki varró­tehetségét Stofán Elekné, és így talált barátokat is.

Detzky Anna

Forrás: Ádám János

Tizenéves kora óta készít gobelineket Stofán Elekné Júlia, aki nyugdíjas éveire művészi szintre fejlesztette hobbiját. Legkedvesebb alkotásaival, közte az évszakok sorozatával látogatott el szerkesztőségünkbe Kazincbarcikáról.

Magától tanulta meg

– Az öcsém kamaszkori barátnőjétől kaptam ajándékba egy viszonylag nagy, háromágú rózsát ábrázoló gobelinalapot – mesélte Stofán Elekné gobelinművész. – Életemben először varrtam ki ilyen képet, de már akkor is nagyon megfogott a dolog. A végeredményt máig őrzöm, bár már látszik rajta az idő. A családban a gobelinezésnek nem volt korábban hagyománya. Mivel női szabó lett a szakmám is, elmondhatom, hogy mindig közel állt hozzám a tű szeretete. Valószínűleg ez velem született adottság. Nem jelentett gondot a gobelinhímzés önálló megtanulása sem. Persze türelem nélkül nem ment volna.

Az alkotó szereti maga megválasztani a képei árnyalatait.

– Eleinte teljesen esetlegesen választottam a témákat, ha megtetszett egy sablon, azt elkészítettem. Volt közte húsvéti nyuszi, labradorportré, napraforgók vagy téli táj templommal. Aztán elkezdtem sorozatokat is csinálni. Például egy rózsacsokrot varrtam ki különböző méretekben. A kedvencem viszont a négy évszak. Ma már a színvilággal egészen szabadon bánok, egyáltalán nem kötöm magam az eredeti ajánlásokhoz. Általában televíziózás közben veszem elő a félkész gobelinjeimet. Egy huszonkétszer harminc centiméteres képet, mint amilyenek a négy évszak sorozat darabjai, körülbelül két és fél hónap alatt készítek el. Egyszer megszámoltam az öltéseket is, 10 millió 280 ezer volt benne. Egy tízcentis darabban 95 öltés van. Egyébként alapos vagyok, időnként visszafejtek olyan részeket, ahol nem tetszik az eredmény és inkább rászánok még néhány napot – fejtette ki beszélgetőtársunk.

Hímzőfonál-arzenál

A gobelinhímzés speciális technika, különleges felszerelést igényel.

– A gobelinalapokat egy katalógusból nézem ki, és onnan rendelem meg. Most a koronavírus alatt hosszú az átfutása, de egy hónap alatt így is megérkeznek a textíliák. Az alapot egy keretre feszítem ki. Speciális felszereléssel dolgozom, gömbölyű fejű tűvel és gobelin hímzőfonallal. Nagyon változatos színeket használok, már teljes készletem van belőlük, így fonalat ritkán kell vásárolnom. Az elkészült gobelineket bekereteztetem, ez a legköltségesebb része a munkának. Mielőtt odaadom, mindig aprólékosan átnézem őket, hogy nem hiányoznak-e belőle apró részletek – osztotta meg az alkotó.

Júlia a jelenlegi nyugdíjas közösségét, az Újkazinci Baráti Kört is a gobelinezés révén találta meg.

– Egy hölgyismerősöm említette, hogy a találkozók keretében időről időre szívesen bemutatják egymásnak az alkotásaikat. Mindig más tart egy mini bemutatót a saját művészeti ágából, és egy alkalommal engem is meghívtak előadónak. A csapatnak tetszettek a képeim, hozzám pedig az ott tapasztalt légkör állt közel. Már akkor is szabadon tudtunk egymással beszélgetni, és mivel egyedülálló vagyok, örültem a társaságnak. Onnantól kezdve kétheti rendszerességgel jártam. Kazincbarcikán működik egy Gobelin Öltögetők Köre, ahová szintén ellátogattam. Azonban mivel még így nyugdíj után is meglehetősen aktív vagyok, dolgozom és az anyukámról is gondoskodom, nem tudtam vállalni a heti sűrűségű alkalmakat – magyarázta Stofán Elekné.

Szobája falát díszíti

A családtagok és a barátok mind örülnek az értékes ajándéknak.

– Sajókazán lett volna lehetőségem a baráti kör szervezésében kiállítást tartani, de féltem a képeimet ott hagyni egy nyilvános helyen, ahol senki nem őrzi őket. Úgyhogy jelenleg csak a legközelebbi ismerőseim tudják megtekinteni a gobelinjeimet az otthonom falain. Az egyik nagy szobám tele van velük, de a konyhába is tettem néhányat. Idén például a fiamnak hímzek ki egy motorost karácsonyra, mert szeret motorozni, de szívesen el is adnám egy-két értékes képemet. Mivel a gobelineket nem lehet tisztítani, ezért nagyon kell rájuk vigyázni. A lány­­unokámat szerettem volna bevonni a gobelinezésbe, de balkezes, és más dolgok iránt érdeklődik – zárta a gobelinművész.

(A bortóképen: Stofán Elekné gyönyörű gobelinjeivel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában