Növénytermesztés

2020.11.10. 11:00

Földbe tehetjük már a fákat, ha értünk hozzá

Néhány dologra nem árt figyelni, ha jól termő gyümölcsfákat szeretnénk a kertünkbe, udvarunkra.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Október közepétől már kaphatók a fiatal gyümölcsfák; a talaj és a kinti hőmérséklet is megfelelő az ültetéshez. Jelenleg az egyetlen problémát a teljesen átázott talaj jelenti, amelybe gyakorlatilag jelenleg szinte lehetetlen optimális módon ültetni.

Nem egyszerű a választás

Mindenképpen érdemes a betegségeknek ellenállóbb fajtákat választani. Hacsaknem párban ültetjük a gyümölcsfákat, akkor érdemes öntermékeny fajtát választani, amely másik fa nélkül is képes megtermékenyülni.

Nem árt figyelemmel lenni a talajra, a mikroklíma is szerepet játszik abban, hogy „beáll-e” a gyümölcsfánk. A legegyszerűbb módszer, ha megnézzük a környező portákat, mi az a faféle, ami nincs, ami másnak sem vált be, és azzal valószínűleg nem érdemes próbálkozni.

Vásárlás után könnyen kiszáradhat a csemete, ha nem figyelünk a szállításra. Burkoljuk zsákba vagy műanyag fóliába a gyökereket, hogy ne érje őket szél! Ültetés előtt akár egy napig is tartsuk vízben, utána pedig többször is bőven locsoljuk meg.

Ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy a földbe helyezés után a friss vágások mentén hamarabb terjeszkedjenek. A frissen ültetett fát locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, kis hantba rendezve egy karóval érdemes megtámasztani a fát, amíg nem rögzül. Ha trágyázunk, figyeljünk rá, hogy a gyökerek ne érintkezzenek a trágyával!

(A borítóképen: Gondos kezekre van szükség a faültetéshez)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában