újrahasznosító app

2020.10.11. 19:00

Küzdelem az élelmiszerpazarlás ellen, vedd fel te is a kesztyűt!

Tudatosság, komposztálás, mobilapplikáció – ezekkel a trükkökkel rengeteg étel megmenthető a kidobástól.

Bukovenszki-Nagy Eszter

étel, étterem

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Nébih adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, míg a világon megtermelt csaknem 4 milliárd tonna élelmiszer harmada végzi kukában.

Az élelmiszerpazarlásban Magyarországon is a háztartások járnak az élen, egy átlagos négyfős család csaknem 50 ezer forint értékben dob ki olyan élelmiszert, amit feleslegesen vásárolt meg. A második helyen a vendéglátóipar élelmiszerpazarlásával járó költségei állnak, ami az európai országok átlagát figyelembe véve évente tonnánként mintegy 980 ezer forintnyi élelmiszer-hulladékot jelent.

„Ételt nem dobunk ki!” – nálunk ez aranyszabály, mégis előfordul olykor, hogy némi maradék, vagy elfelejtett alapanyag a kukában vagy a komposztban landol. Utóbbi talán a kisebbik rossz, hiszen legalább visszakerül a körforgásba, azonban csak a nyers élelmiszer komposztálható, a főtt, készétel már nem. De hogyan küzdhetünk az élelmiszerpazarlás ellen?

Tudatosabban

Kezdjük a nagyobb képpel: a tudatos vásárlás az egyik alappillére, ahogyan a környezettudatos életmódnak is. Nagy szavaknak tűnnek ezek, de egyáltalán nem kell hatalmas dolgokra gondolni.

Többször írtunk már a környezettudatos életmóddal kapcsolatban, de minden alkalommal érdemes kiemelni, hogy a bevásárlással kezdődik minden. Mindössze egy kis előre gondolkodást igényel, legyen akár a menü megtervezése, vagy az impulzusvásárlás kerülése. Gondoljuk át, mit szeretnénk főzni, hány főre, hány napra és ahhoz mennyi alapanyagra van szükségünk. Ne vegyünk meg friss árut csak azért, mert akciós, hiszen gyakran ezek a termékek napokig állnak a hűtőben, míg megromlanak. Ekkor jöhet a komposztálás, ha zöldségről, gyümölcsről van szó. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne vehetnénk meg valamit, amit éppen megkívánunk, de fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy el is fogyasszuk azokat.

Új magyar applikáció

A TUDATOS alkalmazás megálmodói a kínálat kereslettel történő összekapcsolásával igyekeznek a vendéglátóipar élelmiszerpazarlásának csökkentésében segíteni.

Az appon keresztül kifőzdék, menüztető éttermek és étteremláncok is értékesíthetik a megmaradt, de érintetlen és remek minőségű ételeiket, amivel ők plusz bevételhez, a fogyasztók pedig kedvezményes ajánlatokhoz és változatos fogásokhoz jutnak, jellemzően inkább vacsorára.

„Kezdeményezésünkhöz már a fejlesztés alatt több mint 10 étterem csatlakozott és a számuk az applikáció élelmiszerpazarlás elleni világnapra időzített indulásával nőni fog. Úgy gondolom, hogy a fejlesztésünknek köszönhetően minden résztvevő nyertesnek érezheti magát: az érdeklődők az alkalmazáson keresztül olcsóbban juthatnak minőségi ételekhez, az éttermek pedig nemcsak a hulladék tárolására és elszállítására költhetnek kevesebbet, hanem aktívan részt vesznek az élelmiszerpazarlás elleni harcban. Olyan közös döntések meghozatalában segítünk, amelyekkel rengeteg káros anyagtól óvhatjuk meg a bolygónkat. Ezért is külön öröm számomra, hogy szemléletformáló blogunkat és a közösségimédia-felületeinket is már több ezren követik”

– mondta Wachtler Virág, a TUDATOS applikációt fejlesztő K&V Green Flowers Zrt. vezérigazgatója.

Nem az első

Bár hazánkban újdonságnak számít, nem a TUDATOS az első app, mely az élelmiszerpazarlás ellen igyekszik fellépni, tudtuk meg Wachtler Virágtól. Évekkel ezelőtt már volt erre kísérlet, de kudarcba fulladt, vélhetően azért, mert akkor még ennyire sem volt elterjedt a zöld nézet, mint most – holott ezek a dolgok még most is gyerekcipőben járnak.

Dániában azonban lehengerlő sikert ért el. A Too good to go nevű ételmaradék-hasznosító appot kitaláló startupot Mette Lykke vezeti, aki azóta a külföldi üzleti sajtóban Dánia startup királynője néven híresült el. Nem mellékesen azért is, mert a tömegsportot népszerűsítő Endomondót is az ő neve fémjelzi. A Too good to go jelenleg 12 országban, Európa 2000 városában van jelen, 11 millió felhasználója van, és mostanáig körülbelül 22 ezer étterem, bár, szálloda vagy üzlet csatlakozott hozzá és folyamatosan terjeszkedik a nemzetközi piacon.

A TUDATOS azonban nem ehhez a startuphoz csatlakozott, illetve együttműködésről sincs szó, hanem a több, külföldi mintát alapul véve, levonva a konzekvenciákat és figyelembe véve a hazai lehetőségeket megalkották a teljesen magyar fejlesztésű alkalmazást.

Wachtler Virág azt is elmondta, hogy például Dubaiban is bevett szokás az ilyen jellegű vacsora vásárlás. Mint mondta, nálunk még az emberek fejében azt kell elültetni, hogy ez nem „moslék”, vagy romlott étel. Másrészről az éttermeknek is tervezést igényel, hogy erőforrás szinten meg tudják azt oldani, hogy valaki foglalkozzon a projekttel.

Megnéztük

Sajnos egyelőre megyénkben még nem csatlakozott egy vendéglátóhely sem a TUDATOS applikációhoz, ami a letöltést követően derült ki számunkra is. Azonban Wachtler Virágtól azt is megtudtuk, hogy a cég a járvány alatt is igyekezett újabb szolgáltatókat bevonni a kezdeményezésbe, jelenleg több étteremmel is az együttműködés utolsó simításai zajlanak. Természetesen tervezik a terjeszkedést, hogy az országban minél több helyen lehetősége legyen az erre fogékony embereknek ezzel is csökkentenie az ökológiai lábnyomot.

Mindenesetre megnéztük, és egy letisztult, könnyen kezelhető felület fogadott bennünket, ami azt is számon tartja, hogy hány kilogramm élelmiszert és kibocsátott szén-dioxidot spóroltunk meg. A térképes kereső is segítségünkre lehet, ha esetleg addig is a fővárosban járva kipróbálnánk a dolgot.

Regisztrációt követően a felhasználó az applikációban egyszerre több ételt is vásárolhat. Az egyes ételek kiválasztásakor a felhasználó több szűrő (pl. ételtípus, lejárati vagy átvételi dátum, allergén) segítségét is igénybe veheti. Mivel a házhoz szállításra sajnos a legtöbb étterem esetében nincsen kapacitás, így el kell menni az adott étterembe a kiválasztott ételért, ahol QR kóddal igazolható a vásárlás.

A kényelmi szempontot leszámítva, ha átfordítjuk „zöldbe”, akkor ez is egy jó pont, hiszen a szállítással és csomagolással járó szemetet és környezeti terhelést is megspóroljuk. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy van-e lehetőség saját elviteles dobozban kérni az ételt. Ezzel kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy a NÉBIH útmutatása az irányadó, miszerint: a felelősség az élelmiszer-vállalkozásoké, így jogukban áll eldönteni, hogy vállalják-e azt az esetleges kockázatot.

Tippek, tanácsok

Mivel a szemléletformáláson van a fő hangsúly, a témához kapcsolódó, hasznos zöld praktikák és edukációs, szemléletformáló tartalmak az online felületeken érhetők el, mint a blog és a Facebook-oldal. Itt heti rendszerességgel lesznek majd a zero waste életmóddal, hulladékcsökkentéssel, környezetvédelemmel, „zöld szemlélettel” kapcsolatos cikkek, melyeket az appba is integrálni fognak. Nem utolsó sorban pedig a környezetért és bolygónkért aggódó felhasználókból közösséget is kovácsolnak – emelte ki Wachtler Virág.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában