Egészség

2020.10.09. 08:30

Az egészség záloga a pihentető alvás

A nyugodt alvás feltétele, hogy mire ágyba kerülünk, gondjainktól nagyrészt igyekezzünk megszabadulni.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Amikor az alvás szót halljuk, legtöbbünk a pihentető, nyugodt éjszakai pihenésre gondol, amely testi-lelki regenerációnkat szolgálja. Sokan vannak azonban, akik valamilyen ok miatt még konkrét betegség hiányában sem képesek az éjszakát nyugodt alvással tölteni.

Az éjfél előtti időszak

Nézzünk néhány fortélyt, amely segíthet, hogy reggelenként valóban kipihentnek, frissnek érezhessük magunkat! Alakítsunk ki napirendet, amelyben az alvásra szánt idő legyen megfelelő mennyiségű. Egyéni alvásszükségletünket kielégítve aludjunk: se túl keveset, se túl sokat (a túl sok alvás nyomottá tesz, nem kelti a frissesség érzését). Ne felejtsük el azonban, hogy egy hosszú éjszakázást nem lehet kétszer annyi alvással bepótolni, és „előre aludni” sem tudunk! Igyekezzünk

a napnak mindig ugyanazon órájában lefeküdni és felkelni, még hétvégén is, amikor pedig megengedhetnénk magunknak a hosszabb reggeli lustálkodást.

Ügyeljünk arra, hogy jóval éjfél előtt ágyba kerüljünk, hiszen biológiai óránk beállítódása miatt igazán pihentetőnek az éjfél előtti alvásidő számít.

A nyugodt alvás feltétele, hogy mire ágyba kerülünk, gondjainktól nagyrészt igyekezzünk megszabadulni. Ez manapság igen nehéz feladat lehet, de ne tévesszük szem elől, hogy problémáinkat csak kipihenten, gondolkodásra készen vagyunk képesek megoldani, tehát azokat éjszakára el kell engednünk.

A pihenésre, kikapcsolódásra való ráhangolódást relaxációs technikák egész sora képes segíteni, csak meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbbet, amelyet valóban kedvvel és sikerrel tudunk alkalmazni. Ez lehet mozgásos technika (mint például a szakszerű jóga), képezheti alapját a zene (relaxációs zenék vagy akár csak egy általunk kedvelt, megnyugvást hozó zenemű meghallgatása), de segítségül hívhatunk egy meleg fürdőt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában