Interjú: dr. Hojnyák Dáviddal

2020.09.21. 07:00

Fiatalon tartalmas életúttal áll példaként

Dr. Hojnyák Dávid 25 éves. Megkapta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Példakép díját, amit idén alapítottak és idén is adtak át először.

Nyikes Zita

Forrás: ÉM

Kiemelkedő szakmai életút áll mögötte, de egyéb területeken is rendkívül aktív. Példaképekről, fiatalokról, az egyetemi évekről, a tervekről és Hojnyák Dávidról beszélgetünk.

Önnek ki a példaképe?

Sok érték van, ami alakított engem, de ezek az értékek nem köthetőek egy személyhez. Ott van a családom, a neveltetésem, ahogyan felnőttem és a világnézetem, ahogy a világ dolgait látom. És ott van a sport. Ötéves koromtól kezdve versenyszerűen úsztam, majd vízilabdáztam. A sport megtanított csapatban dolgozni, és arra, hogy a kitartó munka meghozza gyümölcsét. A történelem, valamint a közélet régóta érdekel, ezért szinte magától értetődő volt, hogy a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára jelentkeztem.

Milyen feladatokat hozott az egyetemi élet?

Elsősorban a tanulást. Szakmailag és emberileg is nagyon sokat kaptam a Miskolci Egyetemtől. 2019-ben diplomáztam. Jelenleg a jogi kar doktori iskolájában PhD-tanulmányokat folytatok, emellett pedig az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként működő Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetben végzek kutatómunkát. Az egyetemi évek alatt első helyezést értem el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, többféle ösztöndíjat nyertem el a tanulmányi eredményeim alapján, nemzetközi versenyeken és konferenciákon is részt vettem.

Mások is hasonlóan keresték vagy kezelték a kihívásokat az egyetemi évek alatt?

Korántsem mindenki. Úgy látom, hogy a kortársaim jelentős részéből hiányzik az ambíció és a kitartás. Egy példa: sokan vannak, akikkel elkezdtem az első évfolyamot és öt év alatt nem végezték el a tíz féléves jogászképzést. Igaz, a jogi egyetem nem könnyű, ugyanakkor úgy gondolom, ebben is tetten érthető, hogy irányt vesztettek a fiatalok.

Sima ügy volt az egyetemi felvételi?

A középiskola, a földeses évek jó alapot adtak. Amikor egyetemválasztás előtt álltam, fel sem merült bennem, hogy Budapestre menjek tanulni. Pedig tendencia, hogy a fővárosba özönlenek a fiatalok. Intenzívek voltak az egyetemi évek.

Mire jutott idő a tanuláson kívül?

Hosszú évek óta aktív ifjúsági közösségszervező munkát végzek Miskolcon és a megyében egyaránt. Ennek a munkának a középpontjában a helyi ifjúsági közösségek fejlesztése, az ifjúságsegítés áll, valamint olyan közösségi programok szervezése, melyek célja az ifjúság közéletben való részvételének, valamint a fiatalok helyben maradásának, szülőföldjükön való boldogulásának elősegítése. Napjainkban különösen fontos, hogy a közösséghez való tartozás élményét személyesen is át tudják élni a fiatalok, hiszen a személyes találkozások száma folyamatosan csökken az online közösségek előretörése következtében. A közélet iránti érdeklődésem mellett ez a vágy vezetett engem is arra, hogy egy nemzeti-keresztény értékeket képviselő, valamint az értékteremtést és értékmegőrzést feladatának tekintő közösséghez, a Fidelitashoz csatlakozzak.

A miskolci elnöke, az országos választmánynak és a megyei választmánynak is alelnöke.

Szervezetünk jelmondata: közösség és közélet. Helyi szinten Dicsőséges magyar múltunk címmel középiskolásoknak szervezünk történelemversenyt több mint egy évtizede. Sokan vesznek részt a sporteseményeinken is. Fontosnak tartjuk a határon túl élő magyar közösségekkel való kapcsolattartást. Könyvgyűjtési akciót szerveztünk egy felvidéki magyar tannyelvű iskola számára, hogy könyvtárat tudjanak létesíteni az oktatási intézményben. A rászorulók és szeretetszolgálatok számára pedig rendszeresen szervezünk adománygyűjtési akciókat.

És ezek olyan akciók, amelyek vonzzák a mai fiatalokat?

Úgy gondolom, igen. A kultúra, a sport és a karitatív tevékenységek iránti igény megvan a fiatalokban. Bár a közéleti kérdésekkel nem igazán foglalkoznak a fiatalok.

Eredményként értékeli, hogy példaként állhat mások előtt?

Számomra ez a díj elsősorban egy pozitív visszajelzés. Megerősítés abban, hogy azok a tevékenységek és az a munka, amit az elmúlt években végeztem hasznos és eredményes, mindez pedig további lökést és motivációt ad a jövőre nézve. Külön öröm és megtiszteltetés, hogy a megyei közgyűlés elsőként nekem ítélte oda ezt a díjat.

Hogyan tovább?

Mivel örömömet lelem azokban a tevékenységekben, amikkel jelenleg is foglalkozom, ezért elégedett lennék, ha évek múltan is ugyanilyen eredményesen tudnék helytállni az engem megtaláló, akár tudományos-szakmai, akár közéleti-politikai jellegű feladatokban.

És ha kapna egy budapesti ajánlatot?

Ha arra a kérdésre kell válaszolnom, hogy hol szeretnék élni, dolgozni és eredményeket elérni, akkor arra azt tudom felelni, hogy tősgyökeres diósgyőri családból származó, lokálpatrióta miskolciként itt képzelem el a jövőmet. Ugyanakkor az is világos, hogy Miskolcért és szűkebb pátriámért nem csak Miskolcon lehet tenni, e tekintetben pedig példaként áll előttem Varga Judit igazságügyi miniszter, hiszen az ő élete és munkássága is ezt bizonyítja.

Szakmai-tudományos karrier, politikai aktivitás, közösségszervezői tevékenység. Mit csinál még? Van-e szabadideje?

Rengeteget olvasok. A közelmúltban befejeztem Bulgakov A Mester és Margarita című regényét. Kedvelem az orosz irodalmat. Szeretem a filmeket, nagy kedvencem a közelmúltban elhunyt Jiří Menzel.

(A borítóképen: Hojnyák Dávid: a fiatalokból hiányzik az ambíció és a kitartás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában