Covid-19

2020.09.28. 14:00

„Ennél keményebb vírusok is vannak”

A SARS-CoV-2 mechanikailag ellenálló, biológiailag nem annyira, a fertőzöttek száma magasra szökhet.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

A világon az elsők között sikerült megvizsgálniuk az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét a Semmelweis Egyetem kutatóinak. Az eredmények jelentős lépéssel visznek közelebb a koronavírus megismeréséhez. A kutatás bebizonyította, hogy a vírus könnyen összenyomható, de alakja gumilabdaszerűen helyreáll, szerkezetében, tartalmában a fizikai behatás nem tesz kárt. Tehát a SARS-CoV-2 lehet az ember által ismert, fizikailag egyik legrugalmasabb és leg­ellenállóbb vírus, számolt be a média a felfedezésről.

Burkos vírus

Azonban nem teljesen fedi a valóságot, amikor azt állítjuk, hogy az új típusú koronavírus ellenálló, figyelmeztet dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató. Ugyanis mindent összevetve biológiailag nem tartozik a legellenállóbb vírusok közé. Csupán a koronavírusok között tekinthető egy kissé ellenállóbbnak, de ennél sokkal keményebb vírusok is vannak.

Ezenkívül azt is fontos tudni, hogy a vírusok, így a koronavírus is sokkal érzékenyebb a baktériumok többségénél

a környezeti hatásokra.

– Az ellenálló képességet több tulajdonság határozza meg. Az egyik, hogy burkos vagy nem burkos vírusról van-e szó. A burkos vírusok érzékenyek, mert ezek külső rétegét egy lipid, azaz egy zsírtermészetű membrán alkotja, ami az összes zsíroldószerrel szemben érzékennyé teszi. Ezért van az, hogy a koronavírust az összes mosószer, mosogatószer és az úgynevezett detergensek (felületaktív anyagok) elpusztítják. Mert ezek a külső burkot leoldják, és ezáltal megszüntetik a vírus fertőzőképességét. Tehát ez már alapvetően érzékennyé teszi a vírusok jelentős részét. Az ellenállóbb vírusok viszont nem rendelkeznek lipidburokkal – magyarázta a kutató.

A gyomorban túléli

Azzal folytatta, hogy az ellenálló képességet az is meghatározza, hogy a vírusnak milyen az úgynevezett pH-érzékenysége. A pH a környezet vegyhatását mutatja. Minél magasabb az értéke, annál inkább lúgos, minél alacsonyabb, annál savasabb a környezet. A szervezet pH-ja 7,4, tehát ez az úgynevezett fiziológiás érték. A gyomorsósav pH-értéke viszont 3 és 4 között van. A legtöbb légzőszervi koronavírus azok közé a vírusok közé tartozik, melyeknek nincs savtűrőképességük, így a gyomorsavat sem képesek elviselni, következésképpen élelmiszerrel például nem fertőznek. Az új típusú koronavírus azonban a gyomor savas vegyhatását kibírja, tehát élelmiszerrel is képes fertőzni.

– Ezért halljuk gyakran a figyelmeztetést, hogy étkezés előtt mossunk kezet, ne nyúljunk a szánkba. Ráadásul a vírus a szájüregből és a garatból közvetlenül is be tud jutni a véráramba, nemcsak a gyomron keresztül haladva – mutatott rá a szakember.

Jelezte: a vírusok ellenálló képességének harmadik meghatározója a beszáradás iránti tolerancia. Ez azt jelenti, hogy mennyire képesek elviselni a környezet nedvességtartalmának és a páratartalomnak a csökkenését. Bizonyított, hogy a koronavírusok a beszáradást nagyon rosszul tűrik. Azonban különböző váladékokban beszáradva már megőrzik fertőzőképességüket.

A váladék lehet nyálcsepp vagy orrváladékcsepp. Az ezekben a cseppekben található oldott fehérje ugyanis konzerválja

a vírust, segítik a túlélését, így a fertőzőképességét.

A szakember hozzátette: nagyon fontos még az ellenálló képesség szempontjából a vírus hőtűrő képessége is. A vírusok többsége 40 Celsius-fok fölött gyorsan inaktiválódik, és ez érvényes az új típusú koronavírusra is. Minél magasabb a környezet hőmérséklete, annál gyorsabban veszít fertőzőképességéből. Ez 50-60 fokon már néhány másodperc alatt bekövetkezik. Ezért hatásos a védekezésben a magas hőmérsékleten történő mosás (különösen mosószeres vízben), a textilmaszkok rendszeres vasalása.

Fel fog ugrani a fertőzöttek száma

A fertőzöttek száma viszont folyamatosan növekszik. A víruskutató figyelmeztetett, a következő hetekben ennél sokkal magasabb értékek várhatók. Ez részben annak a következménye, hogy a fertőzöttek egy jelentős részét nem derítjük fel. Mert jelenleg a tesztelésnek az a feltétele, hogy valaki légzőszervi betegség tüneteit mutassa: köhögés, tüsszögés, orrfolyás, és hogy volt-e covidos kontaktja az elmúlt egy hétben.

– Ily módon a betegek egy részét kihagyjuk a tesztelésből, nem is beszélve a tünetmentes fertőzöttekről. Emiatt van az, hogy a tesztek pozitivitása jóval 5 százalék fölött van, ami a nemzetközi szabályozás szerint már felkelti annak a gyanúját, hogy kevés az elvégzett tesztek száma. Ha csak azokat teszteljük, akik valószínűleg fertőzöttek, akkor a koronavírus-hordozók és ürítők jelentős részére nem derül fény, így nem is kerülnek karanténba. Ők továbbra is járnak közösségbe. Ezért valószínűsíthető, hogy még ennél is magasabbra nő a betegek, a kórházi ápolásra szorulók, a lélegeztetőgépre kerülők és a halottak száma. Ne legyen illúziónk afelől, hogy ez nem így lesz – jelentette ki dr. Rusvai Miklós.

(A borítóképen: Rusvai Miklós)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában