Ízvilág

2020.09.23. 11:00

Egy falatnyi ételremekmű

Majonézes alma és zeller salátaágyon. Ugye, hogy senkinek sem egy finom és laktató saláta jut erről az eszébe?

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

Kedvelt őszi csemegéink közé tartozik a dió, az alma és a szőlő, ezért minden adott ahhoz, hogy néhány perc alatt összedobjunk egy isteni Waldorf-salátát.

Egy korszak vége

A régi, New York-i Waldorf–Astoria a világ legendás szállodáinak egyike volt. Az elegáns lakosztályokban királyok, hercegek, elnökök és Hollywood-i sztárok szálltak meg. Volt olyan időszak, amikor Sophia Loren, Elizabeth Taylor és Frank Sinatra is a luxusszálló állandó lakói közé tartozott. A báltermekben élénk társasági élet zajlott, a konyha pedig olyan legendás remekműveket alkotott, mint a Waldorf-saláta, a Red Velvet Cupcake (vörösbársony muffin), a Benedek tojás (Egg Benedict) és az ezersziget öntet (Thousand Island dressing).

Se szőlő, se dió

Az American Century Cookbook szerint az első Waldorf-salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf–Astoria éttermének a vezetője készítette, nevét éppen ezért a hotelről kapta. A salátakülönlegesség egy jótékonysági bálon debütált, amelyet a Szent Mária Gyermekkórház (St. Mary’s Hospital for Children) tiszteletére adták 1896. március 14-én. Az eredeti receptben csak alma, zeller és majonéz volt, és nem tartalmazott diót. Utóbbit csak 1928-ban adták hozzá. A Waldorf-salátán kívül a hotel ikonikus receptjei közül számtalan fűződik még Oscar Tschirky nevéhez.


Waldorf-saláta szőlővel és sajttal

Egyesek a majonéz helyett inkább a natúr joghurttal készült Waldorf-salátát részesítik előnyben. Ebben az esetben érdemes hozzáadni némi mézet, hogy ellensúlyozza a joghurt savanykás ízét.

Hozzávalók:

90 ml majonéz

15 ml citromlé

2,5 g só

1 csipet frissen őrölt fekete bors

2 db édes alma kimagozva és apróra vágva

250 g mag nélküli szőlő, félbevágva

250 g zellerszár, vékonyra szeletelve

250 g apróra vágott, kissé megpirított dió

125 g apró kockára vágott trappista sajt

1 fej jégsaláta

Elkészítés:

Egy közepes méretű tálban keverjük simára a majonézt, a citromlevet, a sót és a borsot. Adjuk hozzá az almát, a zellert, a szőlőt és a diót. Friss salátaágyon tálaljuk.

Tipp:

Tovább gazdagíthatjuk a salátánkat apróra vágott, pirított csirkével.

(A borítóképen: Ínycsiklandó salátatál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában