Élő kabala

2020.08.16. 19:00

Telkimanóval az erdőbe

Bartók József mindig szabad és nyugodt munkát szeretett volna. A „manóság” igazán az.

Hegyi Erika

20200812 Telki fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Interjú Telki Manóval Telkibánya "kabalafigurájával". Polgári néven Bartók József -túravezető.

Fotó: Kozma István

Bartók József Telkibánya közkedvelt túravezetője, de kevesen tudják az igazi nevét. Mindenki csak úgy emlegeti, hogy Telkimanó, és a turisták nagy örömmel vesznek részt ásványgyűjtő, természet- és településismereti túráin, hisz miközben

az erdőben sétálnak, rengeteg tudással gazdagodhatnak.

Manóság

– A manóságnak hosszú története van – vetíti előre József. – Tizenhárom esztendeje úgy döntöttem, hogy csak olyasmivel szeretnék foglalkozni, amit lélekből csinálhatok. Itt ez a gyönyörű környezet, ami már akkor is nagyon látogatott volt. Tehát hazaköltöztem, mert az életem egy részét, hét esztendőt máshol töltöttem, és elkezdtem foglalkozni a természetjárással. Önmagam miatt, de a településre érkező vendégek miatt is. Kisebb-nagyobb megszakításokkal szállodában is dolgoztam, de most már csak ezt csinálom főállásban és mellékállásban is. Mert Telkibánya és környéke rengeteg csodát rejt. A turisták körében közkedvelt program az aranybányák vidéke, az aranybánya megtekintése, valamint a közelben található ásványok gyűjtése. Mind­emellett vannak esti túráink, valamint olyan programok, amelyeket csak úgy szoktam hívni, hogy „ki a természetbe”. A vendégek teherbírásától és kedvétől függően megismertetem velük a természet csodáit, a növényeket, állatokat, gombákat, mohákat, harasztokat – mesél lelkesen József.

Szabadság, nyugalom

Megtudjuk, édesapja erdei munkás volt, és Józsefet már egész pici kora óta vitte magával. Így már gyerekkorában is a Telkibánya környéki erdőket járta. Általános iskola után Sátoraljaújhelyre került, ahol kitanulta az asztalos­szakmát, hiszen az asztalosok is fával dolgoznak. Egy darabig a város bútorgyárában vállalt munkát, majd egy ruházati szövetkezetnél, de mindig olyasmit szeretett volna csinálni, ami szabadságot, nyugalmat ad neki, és jót tesz a lelkének. Így lett túravezető.

– Az ország minden csücskéből érkeznek hozzánk vendégek, akik ismerőseiktől, barátaiktól hallottak Telkibányáról és rólam. Emiatt aztán eljönnek a kistelepülésre. Egy nagyon kedves ismerősöm azt mondta nekem egyszer, hogy olyan vagyok, mint egy manó, hiszen mindig az erdőt járom. És igaza is volt, mert napi 12 órát valóban az erdőben töltök, és naponta 16-17 kilométereket gyalogolok. Én pedig a manó szót összekötöttem a település nevével, így lettem Telkimanó. Nekem az erdő, a természet egyenlő az otthonnal és a nyugalommal, a nyugodt változatossággal. Hiszen az erdő mindennap más, ugyanaz az erdei út is tartogat különlegességeket, egyik napról a másikra változik. Mindig abba az erdőbe vagyok szerelmes, amelyben éppen sétálok, mert mindegyiknek megvan a különlegessége, a szépsége – fogalmaz József, hozzátéve: határozott célja, hogy még 80 éves kora után is járja majd a természetet és vezesse a túrákat.

(A borítóképen: Bartók József)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában