Kánikula

2020.08.14. 14:00

Párakapuban is hűsölnek a Vadaspark állatai

Nem is gondolnánk, hogy akár a madaraknak is szükségük lehet locsolásra vagy pancsolásra.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A nem idevalósi állatfajok számára különösen megterhelő lehet a nyári hőség, de a Miskolci Állatkert és Kultúrpark munkatársai minden évszakban szeretettel gondoskodnak a kert lakóiról. Nemcsak a látogatók, de például a rénszarvasok számára is párakapukat szereltek föl, a hóbagoly pedig fürdőmedencét kapott.

A rénszarvas is élvezi a párakaput | Fotó: Ádám János

Erdőben hűvösebb

– Az állatkertben élnek olyan állatok, amelyek a szabad természetben nem igazán találkoznak ilyen 30–35 fok körüli hőmérséklettel, ami most tapasztalható térségünkben. Ezek közé tartozik a hóbagoly vagy például a rénszarvasok. Rájuk fokozottabb figyelmet fordítunk – mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. – Előnyös, hogy árnyas, erdei környezetben vagyunk, így kicsit elviselhetőbb nálunk a nyár mind vendégeink, mind állataink számára, szemben a belvárossal, ahol két-három fokkal melegebb van.

Az állatok egy része magáról is gondoskodik, mert bundát cserél.

– Bár a lakóink nagy részének a kifutója fedett területet is magában foglal, de ezek nem klimatizáltak, így hűtést nem, csak fűtést tudunk biztosítani, ha hidegebb az idő. Éppen ezért nyáron óvintézkedéseket is teszünk, igaz, kifejezetten sarkvidéki állatokat nem tartunk. Azok a vadállatok pedig, amelyek a hideg időszakra kifejezetten vastag bundát növesztenek, tavasszal, a nyár közeledtével levedlik ezt. Ezek között említhetők a medvék vagy a tevék, amelyeknél nagyon látványosan jelenik meg a tél és a nyár közötti különbség. Jóval rövidebb nyári szőrzetük lesz ilyenkor, télire pedig újra megnövekszik – magyarázta a szakember.

Locsolás és fürdés

Az emberekéhez hasonló módszereket alkalmaznak lakóik hűsítésére.

– Minden állatra jellemző, hogy rendszeresen cseréljük az ivóvizüket, hogy mindig legyen előttünk friss, lehetőleg hideg víz. Néhány állatnak pluszban locsolást vagy fürdési lehetőséget biztosítunk, amivel kicsit hűteni tudják magukat. A rénszarvasok kifutójába párakaput szereltünk föl, ami alá be tudnak húzódni. A látogatói útvonal mentén is több párakaput helyeztünk el, hogy vendégeink számára is komfortosabbá tegyük a sétát a nagy hőségben.

Az emu zuhanyozik

A hóbagolynak pedig medencét alakítottunk ki, ahol fürödhet. Ezt a fajta viselkedésüket egyébként a természetben is megfigyelhetjük, mivel a tundrán élnek, ahol igen gyér a növényzet, és a klímaváltozás következtében egyre melegebbek a nyarak. Kóborló hóbaglyokkal nagyon ritkán ma már hazánkban is találkozhatunk. Az említetteken kívül is vannak állataink, amelyeknél az elhangzott megoldások az elmúlt évek során már bevett gyakorlattá váltak. Például az emukat rendszeresen zuhanyozzuk, mert nagyon vastag tollazattal rendelkeznek. A bivalyok, szarvasok, vaddisznók és egyéb patások pedig szívesen fekszenek bele a dagonyájukba – ismertette Veress Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában