Zöld dió

2020.06.29. 11:00

Nyáron szedik, befőzik, télen pedig megisszák

A zöld dióból számos finomság készíthető, például likőr.

Bájer Máté

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Szent Iván éjszakája nem csak „álom”. És nem csak a szerelmesek, a tündérek és a faunok – na meg Shakespeare rajongói – táltosodnak meg ilyenkor, de a diószedők is.

Még szedhető

A népi hiedelem szerint ugyanis ezen a napon még érdemes fára mászni a zöld dióért.

Ez az éretlen csonthéjas ugyanis nem csupán az organikus gyógyászatban, de a modern gasztronómiában is szerepet kapott. Persze nagymamáink is csemegeként tekintettek rá, de csak az utóbbi időben kezdték felhasználni a séfek és mesterszakácsok.

Ezért természetesen a köztudatba is bekerült: idő kérdése valószínűleg, hogy mindenkinek legyen otthon egy jó kis saját zöld diós receptje. Mondjuk likőr készítéséhez.

Hogy mit is értünk zöld dió alatt? A csonthéjat még ki nem fejlesztett fiatal, zöld termést. Egy találós mondóka is született a dióevés kedvező idejéről: „akkor jó a zöld dió, ha már jön a télapó”. Ez azonban nem a diószüret optimális idejét jelöli: szedni ugyanis júniusban kell. Viszont a zöld dióból készült likőr, ami szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban, karácsony környékén lesz csak tökéletes.

Vágjunk bele!

A zöld dió csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. Ahhoz, hogy teszteljük az érettségét, nem kell más, csak egy kés: mielőtt elkezdenénk szedni a puha, gumis burokkal körbevett diót, vágjunk egyet félbe. Ha nem akad meg a kés a héjban, akkor nyugodtan tehetjük a kosarunkba.

Olasz módi

A Szent Iván napja, június 24-e előtt szedett zöld dióból rengeteg finomság készíthető.

A svájcban élő olaszok egyik kedvelt itala, például a nocino, amit hazánkban is szívesen készítenek, elsősorban pálinkából. A diólikőrhöz többnyire kevésbé erős párlatokat, például almapálinkát szokás használni. De létezik elsőrangú, muskotályos szőlőpálinka-alapon érlelt, zölddió- és fűszerkivonattal házasított változat is. Van, aki vodkával készíti, de lehet hatvanszázalékosra visszahígított tiszta szeszből is zöld diós likőrt készíteni. Otthon érdemes próbálkozni vele, hiszen nemcsak izgalmas kihívás, de remek karácsonyi gasztroajándék is kisülhet belőle. Illetve kifőhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában