Kertművelés

2020.06.18. 12:00

A pandémia kedvezett a kerteknek

Egynyári- és évelő virágok, fűszernövények szépíthetik az erkélyeket, kerteket.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Talán furcsán hangzik, de több áldásos hatása is van a világjárványnak, amely minket is elért. Az egyik ilyen a kertek és erkélyek szebbé tétele, hiszen sokan kezdtek el a bezártság ideje alatt kertészkedni saját otthonukban.

Városi szinten

A közel harminc évre visszatekintő Virágos Magyarország verseny hazánk egyik legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezése, idén, a pandémiás körülményekhez igazodva átalakult. A Magyar Turisztikai Ügynökség „Virágos balkonok, virágos kertek” elnevezésű országos pályázata keretein belül július 1-ig várják az előkertekről és erkélyekről készült fényképeket. Idén az önkormányzatok helyett az egyéni erőfeszítéseket ismerik el, így a legszebb balkonkert, a legvirágosabb előkert tulajdonosa kaphat díjat. A fotókat és a hozzá tartozó leírást a szervezők a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny honlapján várják.

Keresik Miskolcon is a legszebb kertet vagy balkont. Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület a Kapuzörgető közösségfejlesztő projekt részeként versenyt hirdetett a Győri kapuban. Az akció a városrészben található családi házak környezetében, illetve a lakótelepen, a panelházak között található kertek, balkonkertek kialakítására irányul. A verseny kiírását a közösségfejlesztési folyamatban részt vevő aktív helyi lakosok állították össze.

Rend és fegyelem

A szemléletformáló program a generációk közötti tudását­adásra is lehetőséget ad. A szép kertekről és balkonokról július 31-ig lehet fotót küldeni a [email protected] e-mail-címre. Mindkét kategória első három helyezettjét díjazzák, az eredményt augusztus 17-én hirdetik ki.

Feleségével együtt művelik a hatvan négyzetméteres területet már 15 éve. A Rácz Ádám utcában csodájára járnak az előkertnek, amely a panelház előtti terület dísze. Nagyon büszke rá, hogy sokan megnézik és elismerően nyilatkoznak róla – mondta Lempner József. Tavasztól őszig folyamatosan van benne virág és évelő növények is. Katona volt korábban, és gondnokként is dolgozott – tette hozzá József. Szereti a rendet, a rendezett környezetet, ehhez illeszkedik a kertészkedés, kertgondozás. Tudását évek alatt szerezte, hiszen kertes házban is élt. Továbbá a különlegességeket keresi, sokat újít időről időre. A növények fajtáit és elrendezését is váltja sokféleképpen. Van munka vele, ha nincs eső, akkor sokat kell locsolni is, és a vandálok is megrongálják néha – szerencsére nem jellemző –, de mégis érdemes vele foglalkozni – vallja a hobbikertész. A környéken lakók tanácsára azt tervezi, hogy benevez a Győri kapui versenybe.

Fontos a tápoldat

Általában egynyári növényeket ültetnek az erkélyekre, hiszen télen kifagyna a földben – tudtuk meg Tudós-Konkoly Andreától, a Dr. Park Kft. ügyvezetőjétől. Figyelembe kell venni, hogy a balkon milyen helyen van. Hiszen nem mindegy, hogy napos vagy árnyékos, amikor kiválasztjuk a megfelelő növényt, amit ültetni szeretnénk oda. Pistike, gumós begónia, fukszia – ezek szeretik az árnyékot. Tűző napon a tölcsérjázmin bírja a legjobban, amit aztán bevihetünk a lakásba, ahol áttelel. A nagy kedvenc pedig a muskátli, ami szintén jól bírja a napsütést, és meghálálja a gyakori locsolást. Egy héten egyszer érdemes tápoldatot adni a növénynek, mert akkor ontani fogja a virágokat – emelte ki a szakember. Jó módszer erre az önitatós balkonláda, amelyet tápoldatos vízzel kell feltölteni, és akkor tényleg gyönyörűek lesznek a növényeink.

(A borítóképen: Kalmár Klió Nelli gyönyörű petúniáival)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában