Multimédia

2020.03.15. 08:30

Okosrózsafüzér: digitális eszköz segíti az imaéletet

A hitéletet modern technológiával támogatja a Ferenc pápa ajánlásával kiadott okos rózsafüzér.

Detzky Anna

A népszerű fiatal pap, Hodász András atya Papifrankó nevű videóblogjában a Vatikán által közreadott új digitális rózsafüzér működéséről beszél, amit a nézők előtt próbál ki először.

Csuklóra fűzhető

A rózsafüzér-imádság jellemzője, hogy mindig Szűz Máriához intézik a katolikus hívek az Üdvözlégy, Mária ismétlésével. A kötött imának többféle szándékra más-más változata ismert. Ebben segít a videóban is látható rózsafüzér-olvasó, amelynek szemei által elkerülhetjük, hogy észben kelljen tartanunk, összesen hány alkalommal mondtuk el az imádságot. Erre már az egyszerű, kézi kegy­tárgy is képes, de az okosrózsafüzér ennél többet tud.

Imákat tárol és zenél

– Az év végi hálaadó szentmisén kaptam az egyházközségemtől egy vatikáni okosrózsafüzért Rómából. A modern technikai eszköz a hitet új és izgalmas módon támogatja – mondta Hodász András atya, a Budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia plébániai kormányzója.

– A dobozának belső oldalán egy igényes ikon található a Vatikán üzenetével, hogy az eszközzel a világ békességéért lehet könyörögni. Maga a rózsafüzérlánc bármekkora méretű csuklóra felfűzhető, mert gumis karkötőként szolgál. Egy állványszerű töltő is tartozik hozzá, amire a tárgy ráilleszthető, és egy kézi irányítókészülék, ami kisebb mobiltelefonra emlékeztet. A műszaki leírás tartalmazza, hogy a használatához a Pray eRosary ingyenes applikációt szükséges letölteni. Az okosszentolvasó nemcsak lelki üdvünkre, de testi egészségünkre is vigyáz.

Angolul is beszél

– A digitális rózsafüzér elmélkedéssel egybekötött angol nyelvű imádságokat is tárol, viszonylag egyszerű nyelvezettel, amelyeket virtuális keresztvetéssel lehet aktiválni. Tartalmazza a római katolikus Apostoli hitvallást, a Miatyánkot és az Üdvözlégy, Máriát. Amikor az első imasorozat végére érünk, akkor kétszer meg kell ráznunk. Az okoseszköz annyira intelligens, hogy zenélni is tud, és még azt is felméri, hogy a tulajdonosa mennyit imádkozik vele, illetve mennyit mozog. Figyelmeztet rá, amikor már régen könyörögtünk Istenhez, és nagyon hosszú ideje ülünk – tájékoztatott a pap, aki jó ötletnek tartja az igényes kialakítású szentolvasót.

(A borítóképen: Hodász András az okosrózsafüzérrel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában