autizmussal élők segítése

2020.03.04. 17:30

Csendes nyitvatartás már Miskolcon is

Miskolc egyik legnagyobb sportszeráruházában bevezették a csendes nyitvatartást.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: aosz.hu

Fotó: Kocsany Kornel

Minden hónap első hétfőjén délután 4-től 6-ig, két órára elcsendesedik az áruház. Kérdőíven kérdezték meg az Autisták Országos Szövetségét bevonva, hogy mely intervallum az, ami a legalkalmasabb lenne a csendes nyitvatartásra, így lett ez az időpont. Fontos a példamutatás, és meghatározó piaci szereplőként így tudnak másokat is ösztönözni erre – mondta Dovák Dávid áruház-igazgató. A döntést hosszú előkészítő munka előzte meg. Megismerték, hogy az autizmus a mindennapi létben mit jelent, hogy ezek az emberek milyen nehézségekkel élnek.

A dolgozók is örülnek

A kereskedelemben megszokott a hangos zene, ami időnként nemcsak az autistákat zavarja. Sokan vannak, akik szívesebben vásárolnak ilyenkor, olyanok is, akiknek nincs autista családtagjuk.

Azon kívül a dolgozók is üdvözölték a csendes nyitvatartás bevezetését, hiszen olyan nyugalmas légkör keletkezik ilyenkor, amelynek hatására van idő kicsit szusszanni. Pedig pluszfeladatokkal is jár a vállalás: a dolgozók mellényeiről le kell venni a fényvisszaverő kitűzőket, a világítást vissza kell kapcsolni a harmadára, mindenfajta hangos bemondást megszüntetnek, egymást élőszóban értesítik, továbbá nem végeznek nagy árufeltöltést.

A kezdeményezésnek abszolút pozitív fogadtatása van az autista gyermeket nevelő szülők körében. Ezt azért ne úgy képzeljük el, hogy ilyenkor rengeteg autista vásárló jelenik meg, mert ők rendszerint távol tartják magukat a nyüzsgő helyektől, de egyre többen jönnek – tette hozzá az áruház vezetője.

A Miskolci Autista Alapítvány családi otthona a Vargahegyen működik, autizmussal élőket és szellemi fogyatékosokat látnak el. Illetve akkreditált foglalkoztatók is egyben. Védett körülmények között tudnak náluk dolgozni a megváltozott munkaképességűek. A csendes nyitvatartást nagyon jó kezdeményezésnek tartják – mondta Támbáné Bohus Viktória terápiás munkatárs.

Nekik is fontos a sport

Az autizmus többnyire társul más betegségekkel is, ilyen az epilepszia, amelynek ártalmas a hangzavar, hozzájárulhat a roham kialakulásához. Az érzékszervek hiperaktív működése is jellemzi őket, ezért láthatunk gyakran fülhallgatóval autista fiatalokat. A zajok miatti zavartságuk autoagresszivitásban is megnyilvánulhat. Ezeknek az embereknek is fontos a sport, fizikai egészségük megőrzése érdekében vagy ingerültségük levezetésére is kiváló. A családi otthonban is vannak futópadok, szobabiciklik, trambulinok, fészekhinta, amelyet használnak a fiatalok – tette hozzá a munkatárs.

Az autistákra az is jellemző, hogy nem szeretnek közösségben lenni, jobban szeretik a magányt. Ezek azok a sport­eszközök, amelyeket egyedül is használhatnak. Családi programként pedig jó lehet egy csendes természetjárás, kirándulás. De ami legfontosabb, hogy tartsák a napirendjüket, mert bármi, ami eltér a napi rutintól, felboríthatja az egyensúlyukat.

(A borítóképen: A többi vásárló figyelmét is felhívják az áruházban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában