egészség

2020.02.09. 18:00

Csökkenthető a daganat kialakulásának esélye

A daganatos betegségek megelőzésére hívja fel a figyelmet a február 4-ei rákellenes világnap.

Nagy-Hankó Krisztina

Pirosban a Nőkért!

Forrás: Illusztráció

Fotó: Bujdos Tibor

„A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal legfrissebb, 2018-as adatai szerint világszerte több mint 10 millióan halnak meg évente a rák valamely típusában. Ez a szám a népesség növekedésével és elöregedésével együtt folyamatosan nő. Bár a betegség kialakulása nem minden esetben elkerülhető, prevenciós módszerekkel a gyakori típusú rákos megbetegedések legalább egyharmada megelőzhető, illetve a korai stádiumban diagnosztizált betegség jó eséllyel gyógyítható.

A Svéd Egészséggazdaságtani Intézet statisztikái szerint Európában hazánkban diagnosztizálták a legtöbb rákos megbetegedést, 100 ezer lakosra vetítve közel 700-at, amelyek közül a vezető halálozási ok a tüdő- és vastagbélrák. A férfiakat 25 százalékkal nagyobb arányban érinti a probléma, mint a nőket” – olvasható a Budai Egészségközpont közleményében.

Veszélyeztető tényezők

A rosszindulatú daganatok kisebb hányada örökletes, nagyobb részüknek a kialakulása azonban számos életmódbeli és környezeti tényezőre vezethető vissza.

„A dohányzás a legkönnyebben megszüntethető ok, ami 30 százalékkal csökkenti a rák kialakulásának esélyét. Kutatások szerint a dohányhasználat 15 különböző rákfajta kialakulásáért felelős, ideértve a szájüregi, a tüdő-, máj-, gyomor-, bél- és petefészekrákot, a húgyhólyag- és hasnyálmirigy-daganatot, valamint bizonyos típusú leukémiát. További veszélyeztető tényezők: túlzott alkoholfogyasztás, egészségtelen, hizlaló étrend, mozgásszegény életmód, túlzásba vitt napozás, hepatitisz és nem tiszta ivóvíz” – tudatta dr. Kocsis Judit, az egészségközpont onkológus szakorvosa.

A daganatok esetében sokat tehetünk kialakulásuk elkerüléséért.

„Figyeljünk az egészséges testsúly fenntartására napi minimum 30 perc mozgással. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és Omega-3 zsírokban gazdag élelmiszereket. Kerüljük a gyorsételeket és az egyéb feldolgozott élelmiszereket, amelyek nagymértékben tartalmaznak finomított cukrot, zsírt és keményítőt. Csökkentsük a cukrozott üdítők és alkoholos italok fogyasztását. Lehetőleg délelőtt 10 és délután 4 óra között ne napozzunk, és ezen kívül is használjunk napvédőt. Védekezzünk óvszerrel a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben” – javasolta a szakember.

Rendszeres szűrés

A rendszeres szűrő- és önvizsgálatok segítenek a rák korai felismerésében.

„Figyelmeztető jelek lehetnek például az anyajegyen, szemölcsön látható változások, véres, szokatlan széklet, vizelet, indokolatlan fogyás, nyelési nehézségek, illetve csomó, duzzanat a mellben, herékben. A ráknak azonban vannak olyan típusai is, amelyeket nem tudunk önvizsgálattal felfedezni, ezért létfontosságú, hogy rendszeresen eljárjunk szűrésre. Ha pedig már megállapították a daganat kialakulását, minél hamarabb kérjük szakember segítségét” – hangsúlyozta a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában