Egészség

2020.01.23. 09:30

Sok vitamin, gyógynövény, gyakoribb kézmosás is véd

Járványról továbbra sincs szó, és még nincs késő a védőoltáshoz.

Nagy-Hankó Krisztina

Megelőzhető az influenza

Forrás: ÉM

Az ÁNTSZ figyelőszolgálatában részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban január 13. és 19. között 12 370 fő, az előző hetinél 29,9 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket az ország kilenc megyéjében diagnosztizáltak, de ezek között még nem szerepel Borsod-Abaúj-Zemplén.

Felső légúti tünetek

„A téli időszakban mindig jelentkeznek betegek különböző vírusfertőzésekkel, amelyek influenzaszerű tüneteket okoznak, de járványról még nem beszélhetünk” – felelt kérdésünkre dr. Dienes István háziorvos. „Továbbra is ajánlott azonban a szezonális influenza elleni védőoltás beadása. Az a tapasztalat, hogy egy-egy oltás aktuálisan a várhatóan világjárványt okozó törzs ellen szól, de aki rendszeresen jár védőoltásra, annak hosszú évekre szóló védelmet ad” – folytatta a háziorvos. A szervezet emlékszik a korábbi években megkapott oltásokra, és elképzelhető, hogy reagál az aktuális törzsre. Minél több oltást kapott meg életében az ember, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy ismeretlen influenzatörzs ellen is védett lesz. Ez az egyetlen specifikus védekezési mód, ezért évente érdemes kérni a háziorvostól. Persze fontos a vitaminok és esetleg gyógynövénykészítmények bevitele, tehát az immunerősítés. Továbbá a gyakori kézmosás és egyéb higiéniás szabályok, hiszen azok mind védenek a cseppfertőzés ellen.

Pánikra semmi ok

Az új tüdőgyulladást okozó koronavírusról, amit Kínában diagnosztizáltak dr. Dienes István elmondta, hogy az egészségügyi világszervezet tájékoztatása szerint nem várható, hogy világszinten elterjed. Egyelőre arról sincs szó, hogy Magyarországot elérheti. Majd hozzátette, hogy koronavírusok eddig is léteztek, csak most kialakult egy olyan törzs, amely komolyabb tüdőgyulladást okoz, és ebben adott esetben meg is lehet halni. Ez a betegség önmagában is veszélyes, de a vírusos tüdőgyulladás annyiban komplikáltabb, hogy nincs specifikus gyógyszer rá, példaként említve a hepatitis C-t vagy a HIV vírust, amelyre viszont van. A szervezet saját regenerálódási képességére van bízva a betegség legyőzése. Legyengült vagy társbetegségektől szenvedő szervezet esetében lehet fatális a kimenetele – véleményezte a jelenséget az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában