2019.12.15. 12:30
Egyszerűségében is finom süti a mézes
Szegfűszeg, fahéj, narancs, dió és méz illata lengi be a legtöbb karácsonyi süteményes asztalt.
Forrás: Illusztráció/ÉM
A mézeskalács különféle fajtáit akár már adventkor is fogyaszthatjuk mint teasüteményt. Egy többgenerációs miskolci család háziasszonya mesélt arról, hogyan örökölte meg felmenőitől a karácsonyi desszertek receptjét, és milyen emlékei kötődnek a tipikus édességek készítéséhez.
– Nálunk a karácsony elmaradhatatlan darabja a házi készítésű mézeskalács, amit otthon mi csak mézesnek hívunk. Még a nagymamámtól tanultam meg a receptet, amikor a Győri kapuban együtt lakott a nagycsalád. Szív, csillag, kör és karácsonyfa alakú formái voltak, amikkel kiszaggatta a tésztát. Ezek a mai napig ránk maradtak, de vásároltunk hozzá újakat is – emlékezik Lőrincz Katalin.
Keményen az igazi
A sütemény különleges állagáról is megtudtunk néhány titkot.
– Onnan lehet tudni, hogy a mézes jól sikerült, ha elég kemény, mert általában később megpuhul. Tulajdonképpen sütés után egy-két hét múlva a legfinomabb a süti, de akár hónapokig eláll. A férjem egyik kedvence volt már egyetemista korában is. Amikor Moszkvában tanult és hazalátogatott, a nagymamám mindig sütött neki egy nagy dobozzal. Mióta a nagyszülők elmentek, a húgomékkal együtt töltjük a karácsonyt. Pár éve kitalálta, hogy részéről a mézes lenne az egyik állandó ajándék, ezért egy ideje az elkészítése az ő reszortja, és megújult alakzatokban élvezhetjük minden évben az édességet – mondja a háziasszony.
Dió és csoki dominál
Forralt bor mellé fogyasztják a sütiket, így alapozzák meg a jó hangulatot.
– Természetesen az ünnepi asztal része a bejgli is, aminek a receptjét anyósomtól tanultam. Az elkészítése többórás program, és nagyon oda kell figyelni, hogyan tekerem össze, mert könnyen szétsül. Persze szívesen fogyasztunk más diós és csokis süteményeket is. Például a csokikrémmel, dióval szórt rumos ostyát, a kekszszalámit vagy a kókuszos tekercset és néger túróst. A konyhai serénykedést gyakran az egyszerűen elkészíthető forralt bor főzésével és kóstolásával kötöm össze – osztja meg a családi szokást az édesanya.
Mézes(kalács)
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
25 dkg méz
10 dkg kristálycukor
10 dkg margarin
1 tojás
1 kávéskanál étkezési szódabikarbóna
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
díszítésnek dió
Elkészítés:
Felolvasztjuk a margarint, összekeverjük a mézzel és a cukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a púpozott evőkanál szegfűszeget. Elkeverjük, és vagy 5 percig hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a lisztet, egy egész tojást és egy sárgáját. A fehérjét egy pohárban félretesszük. Ezt követően a kész massza akár fél napig is pihenhet. Majd a gyúrótáblán körülbelül 2 centi vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a mézessüti-figurákkal.
A tetejét megkenjük a tojásfehérjével, és középen dióval díszítjük. A tepsit kikenjük, lisztezzük és beletesszük a sütiket. Előmelegített sütőben, közepes tűznél 20 percig sütjük aranybarnára.
Ha kihűlt, dobozba szedjük, amelyben hűvös helyen tartva hetekig eláll.