Helyi életstílus

2019.12.18. 15:30

Az egyik legfontosabb örömforrás az unoka

Nagyszüleink családjában még a három-négy testvér volt a jellemző.

Detzky Anna

Illusztráció

Forrás: Illusztráció/shutterstock

„A mi korosztályunknak két nagy bánata van: az egyik, hogy rövid az élet, a másik, hogy kevés unoka születik” – mondta prof. dr. Berkő Péter, az MTA Miskolci Területi Bizottságának alelnöke, az Öregedjünk egészséggel! – Innovatív és tudatos életvezetési stratégiák idős korban címmel tartott konferencia megnyitóján, a MAB Székházban. „Más európai országokkal összehasonlítva, 2018-ban a nők átlagéletkora Magyarországon 79,2 év volt, a férfiaké pedig 72,6 év.”

Boldogság, fél egészség

Zsugorodnak a családok és manapság egyre kevésbé jellemző a generációs együttélés.

„Évek óta tartok előadásokat a Miskolci Egyetemen. Legutóbb kiosztottam egy kérdőívet, ami a testvérek számára vonatkozott. A hallgatóság túlnyomó többsége, szám szerint 83 fő 65 év feletti volt. Konkrétan arra kérdeztem rá, hogy hány testvére született a nagyszüleiknek, a szüleiknek és nekik saját maguknak. Ezt követően arra is kíváncsi voltam, hogy hány gyermekük és unokájuk lett. Tehát öt egymást követő generációt szerettem volna leírni. Amikor feldolgoztam a válaszokat szomorú eredményeket kaptam. Azelőtt a nagyszülők még átlagosan 4,2-en voltak testvérek, a szüleik már csak 3,7-en. A jelenlévő szépkorú hölgyek és urak testvéreikkel együtt 2,8-en. Gyermekeik és unokáik száma együttesen pedig már csak 1,7 volt. Ez egyrészt azért baj, mert fogy az ország lakossága. Másrészt pedig, ha kevesebb az unoka, akkor az idős emberek életében kevesebb az öröm, szépség, boldogság és vidámság. Azt gondolom, hogy valójában nemcsak az egészséges táplálkozás és a sok mozgás hiányzik a nyugdíjasok életéből, hanem az öröm,”- emelte ki a professzor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában