Anno 1999-ben írtuk

2019.11.27. 07:30

Amerre csak néztek, mindenhol csak szemétlerakókat láttak

Öt évet szánt rá a Zöld Akció egyesület, hogy feltérképezze a megye hulladéklerakó helyeit.

Illusztráció

Forrás: Illusztráció/AFP

Fotó: AFP

Az eredményről 1999. november 29-én adott hírt az Észak-Magyarország.

A második helyen. Ez csalóka!

A teljes adatbázis 2332 lerakót vesz számba. Ez többszöröse a bejelentett hulladékgyűjtőknek. A felmérés alapján elmondható: átlagosan 4-5 lerakó található egy-egy településen, ebből azonban csak egy-kettőt jelentettek be.

Borsod-Abaúj-Zemplén Pest megye után a második legnagyobb hulladéktermelő térség – a darabszámot tekintve legalábbis. De ha úgy nézzük, hogy itt sokkal több település található, mint más térségekben. akkor az is elmondható, hogy a szeméttermelés körülbelül annyi mifelénk, mint más megyékben – vonja meg a mérleget a címoldalon kezdődő írás.

Az egyesület célja, hogy az elkészült felmérés a lehető legtöbb, környezetvédelemmel foglalkozó szervhez elkerüljön, s közös gondolkodás révén keressék a megoldást. A legtöbbet az érintett önkormányzatok tehetik, mondja a Zöld Akció egyesület illetékese, követendő példaként említve a harsányi helyhatóságot: itt közmunkásokat bíztak meg a feladattal, és felszámolták a hulladéklarakót. Máshol is eljártak, de az a tapasztalat, hogy ezt követően előbb-utóbb újraképződtek a szemétdombok.

Ez így, helyben nehéz lesz

A környezetvédelmi szakember megjegyzi: a tényleges megoldást a hulladéktermelés visszaszorítása jelentené. csakhogy, ez nem helyi probléma, hanem világméretű jelenség megváltoztatását igényelné. „A hasznosíthatatlan anyagok, a műanyagok termelése mindenesetre még mindig gőzerővel folytatódik” – ez tehát 1999-ben íródott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában