Szépségtippek

2019.09.01. 12:30

A gyönyörű haj titka, nem csak Tündérszépeknek

Annak az ifjú hölgynek, aki a 2020-as Tündérszépe címre pályázik, a szépsége nem csak a szerencsés genetikai adottságokban kell, hogy megmutatkozzon.

Novák Krisztina

Fotó: Novák Krisztina

Az elkövetkező hetekben számtalan cikket olvashattok majd, amelyek segítenek eligazodni a divatos, ám alkalmanként ártalmas trendek és az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsok között. Cikksorozatunkat a kimondottan otthoni hajápolással kapcsolatos, hasznos tanácsokkal kezdjük.

Natúr, természetes haj

– Egy természetes színű haj otthoni ápolásánál is alapvető a heti minimum egyszeri hajmosás és egy jó minőségű – ami nem egyenlő a horribilis árakkal – sampon és balzsam használata. Továbbá nagyon fontos a kifésülés-könnyítők, hővédők és a fixáló termékek használata, legyen szó rövid vagy hosszú hajról – kezdi Grán Orsolya, egy miskolci szépségház ügyvezetője. Cégük számtalan professzionális hajápolót tart, sőt több márkának is kizárólagos hazai forgalmazói. – A törölközővel átdörzsölt, de még nedves haj hosszára javasolt hajvégápolót használni. Érdemes a természetes hatóanyagokból készülteket választani. Ezek az argánolajat, a lenmagolajat, a baobabot, korallkivonatot, hialuronsavat valamint a kender- és szederolajat tartalmazó hajápolók. Ezekre azért van szükség, hogy a haj, amit a leggondosabb odafigyelés mellett sem lehet teljes mértékben megóvni a hideg széltől vagy a napsütéstől, a megfelelő mennyiségű nedvességtartalmát továbbra is megőrizze. Amennyiben egész életünkben szeretnénk megőrizni hajkoronánk szépségét, már egészen fiatalon el kell kezdenünk törődni vele.

Színezett vagy festett haj

Mostanában divatosak azok az extrémebb rózsaszín, kék vagy lila hajszínezők, amelyek legkésőbb a negyedik-ötödik hajmosás után lekopnak, és a fiatalok visszanyerik eredeti hajszínüket – folytatja a szakember. Itt is különböző összetételű színezőket és festékeket különböztetünk meg. A kémiai folyamaton átesett hajak megőrzése szempontjából is fontos a SLES-, SLS és parabénmentes hajápolók használata. A roncsolódás mértéke egyébként a hajfesték összetevőitől és a hajápolás gyakoriságától, illetve annak minőségétől függ.

Grán Orsolya

Vannak olyan „újraépítőnek” nevezett ampullás hatóanyagok, amelyek a roncsolódás során csökkent keratint pótolják és táplálják vissza a hajba, tehát újraépítik a hajszálak szerkezetét. Ezeket a készítményeket a hatóidő után le kell mosni. Létezik azonban olyan, fentebb említett, természetes hatóanyagokat tartalmazó, a hajon maradó hajápoló, amelyet a hajmosás után kell alaposan eloszlatni a sérült hajvégeken. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a pakolást közvetlenül a fejbőrbe is be lehet masszírozni, de azt alaposan ki kell öblíteni, hiszen előfordulhat, hogy elnehezedik a haj és bezsírosodik a fejbőr – figyelmeztet Orsi.

Hajkefe vagy fésű?

Egy jó hajkefére mindenkinek szüksége van és ezek közül a szőrkefék a legjobbak. Ezzel naponta minimum egyszer – de inkább többször – alaposan át kell kefézni a hajunkat úgy, hogy egyúttal a fejbőrt is alaposan átmasszírozzuk, mert ez nagyon fontos a vérkeringés szempontjából. Ehhez társulhat egy jó minőségű fésű – amelyiktől nem lesz sztatikus a haj – és a kefézést követően segít a frizura precíz elkészítésében – tette hozzá a szépségház szakembere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában