Recept

2019.08.11. 17:00

Izraeli lecsó hús nélkül

A shakshuka eredetileg Észak-Afrika országaiból terjedt tovább a Közel-Keletre.

Így néz ki a jól elkészített shakshuka

Forrás: Getty Images

A shakshuka az az étel, amit mindenkinek meg kell kóstolnia. Izraeli lecsónak is nevezik, bár eredetileg Észak-Afrika országaiból terjedt tovább a Közel-Keletre.

A magyar változattal ellentétben a shakshuka mindig húsmentes. Izraelben, Tel Aviv óvárosában, Jaffában a Dr. Shakshukában készítik állítólag a legfinomabban, a legenda szerint az étterem tulajdonosa a börtönbüntetését töltve fejlesztette főzőtudományát tökélyre, többek között a shakshuka készítését.

A shakshuka alapvetően reggeli étel, de a nap minden szakában lehet fogyasztani, tápláló, de nem nehéz fogás. Az alapreceptben csak zöldségek vannak, de van feta sajtos változat is. Nekem ez utóbbi a kedvencem, imádom, ahogy a számban elolvad a sajt.

A shakshukát addig pirítják a serpenyőben, amíg az alja le nem kap kicsit és a zöldségek és a paradicsomszósz íze kellőképpen össze nem érik. A még rotyogó, tűzpiros ételt friss pitával tálalják.

Shakshuka-recept

Hozzávalók / 3 adag

1 dl olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

1 db fahéj

1 db lila hagyma

3 db kápia paprika

2 teáskanál fűszerpaprika

1 teáskanál őrölt fűszerkömény

360 g sűrített paradicsom

10 db koktélparadicsom

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 teáskanál cukor (ízlés szerint)

3 db tojás

10 dkg feta sajt

1 csokor koriander

Elkészítése

Bő olajban átpirítjuk az összetört fokhagymát és hozzáadunk egy rúd fahéjat. Utána egy nagy fej lila hagymát belevágunk, összepirítjuk.

Két-három összevágott kápia paprikát dobunk hozzá, kicsit megfonnyasztjuk. Ekkor jön a fűszerezés. Kömény és pirospaprika, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Mikor elfőtt kicsit a leve, akkor dobjuk hozzá az összevágott koktélparadicsomot. Ekkor sózzuk, borsozzuk, ha savanyúnak érezzük a paradicsomot, cukrot is tehetünk hozzá, ízlés szerint. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor egy kicsi vizet önthetünk hozzá. Ezek után kis lukakat formálunk a masszába, és beleütjük a három tojást, majd a feta felét rámorzsoljuk az egészre. Lefedve rotyogtatjuk, de nem főzzük keményre a tojásokat, úgy jó, ha még kicsit folyik a közepük. Az így elkészült étel tetejére rámorzsoljuk a feta másik felét, és frissen rátépkedjük a koriandert, de petrezselyemmel is tökéletes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában