sirályság

2019.06.19. 10:30

Sirályok Miskolcon

A Szinva-parton és a belváros fölött is sirályok tűntek fel. Mégis honnan jöttek?

Detzky Anna

Sirályok. Ezúttal Miskolcon is feltűntek (illusztráció)

Forrás: Dreamstime

A vízimadarak jelenléte a Szinvánál nem is olyan ritka, mint gondolnánk. Tiszta víz esetén sok táplálékállat megél a patakban, amelyek magukhoz vonzzák a halászó madarakat. A látogatókról Somoskői Pétert, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Bükki Helyi Csoportjának titkárát kérdeztük.

– A sirályok valószínűleg a változatos étrend reményében repültek be Miskolcra, de tartós megtelepedésükre nem lehet számítani. Főleg állati eredetű étellel táplálkoznak, mindenféle vízirovarral, rákokkal, kabócával és hallal. Költeni nem valószínű, hogy itt fognak, mert földön fészkelő madarakról beszélünk. A Balatonon például bójákon és szigeteken szoktak építkezni, és a következő évben ugyanoda térnek vissza, azaz telepesek. Néhány fajtájuk csak több év alatt éri el az ivar­érett kort. Egy ideig tehát nem szükséges állandó lakhely építésével és fiókaneveléssel foglalkozniuk, és van idejük kóborolni – magyarázta a szakember.

Szeretnek utazni

Hajnalban egy dankasirályt sikerült lencsevégre kapnunk, amint egy városi korláton pihen. Jellegzetessége, hogy bár az egész testét fehér toll borítja, feje sötét mintázatával teljesen elkülönül.

– Legközelebb hozzánk a nyékládházi bányatavaknál költenek dankasirályok, onnan könnyen átjöhettek Miskolcra. Azonban ezek az állatok, akár teljes országokat, sőt fél kontinenseket átrepülnek több hónap alatt, vagyis egyáltalán nincs rá garancia, hogy borsodi madarakról van szó. Egyedül is szívesen útra kelnek, de jobban szeretik a társaságot. Pár napot itt töltenek, aztán szállnak tovább – tudtuk meg.

Változatos vízimadarak

A vízimadarak közeli jelenléte több dologra is utalhat. A tiszta víz mellett sajnos arra is gyanakodhatunk, hogy természetes élőhelyükön nem találnak már maguknak elegendő élelmet és a városban próbálnak szerencsét, könnyebb préda reményében.

– A halak és a rákok csak megfelelő körülmények között tudnak megmaradni, amelyekből a madarak előszeretettel lakmároznak, ezért mindenképpen örömteli, hogy nő a biodiverzitás megyeszékhelyünkön. Bár a jelenség nem új keletű, mert az elmúlt években már fehér és fekete gólyát, kócsagot, kormoránt és olyan gémeket is láttak a Szinvánál, amelyek egyébként csak a Tisza környékén fészkelnek – sorolta Somoskői Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában