Szakma sztár

2019.05.28. 09:30

Nagyon örül a figyelemnek

Második nagy országos versenyén feljutott a dobogó harmadik fokára a fiatal kereskedő.

Detzky Anna

Kádas Réka

Forrás: Kádas Réka fotója

Jó pár hét eltelt a Szakma Sztár Fesztivál óta, de azoknak a végzős diákoknak, akik sikert értek el a megmérettetésen, megváltozott az életük. Köztük említhetjük a bronzérmes Kádas Rékát, a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziumának kereskedő szakos tanulóját is.

– A verseny remek hangulatban telt, ezért örök emlék marad számomra – kezdte élménybeszámolóját a versenyző. – Három fő részből állt. Az első nap beszerzési bizonylatokat töltettek ki velünk. Aztán össze kellett állítanunk egy ajándékcsomagot és egy árubemutató szigetet is, amelynek témája a húsvét volt. Ezektől a feladatoktól egyáltalán nem tartottam, viszont a második naptól igen, mert akkor már idegen nyelven kellett értékesítenünk élelmiszert, vegyi és műszaki árucikkeket. Itt főként a megfelelő szókincset, szakmai tudást, a határozott és udvarias fellépést értékelték.

Előrébb lépett

A kiváló eredményt elsőként az iskolában, majd a munkaerőpiacon honorálták.

– Rengeteget készültünk a versenyre, és a tanárainktól megkaptunk mindent, hogy megfelelően tudjuk teljesíteni, ezért köszönettel tartozunk nekik. Tavaly már részt vettem az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén (ÁSZÉV), ahol negyedik helyezést értem el. Ott megszereztem 100 felvételi pluszpontot is. Örülök, hogy a Szakma Sztár Fesztiválon pedig sikerült a dobogó harmadik fokára állnom, és kicsit jobban előtérbe kerülnöm. A közelmúltban egy nagyobb szabású rendezvényen köszöntöttek bennünket a Parlamentben, illetve március végén befejeztem az iskolát és vizsgamentességet kaptam a különböző vizsgarészek alól – sorolta Réka.

Rokon szakterület

Végül szakmaválasztásának okairól kérdeztük beszélgetőtársunkat.

– A középiskolában már az alapképzés során megszerettem a kereskedelemmel kapcsolatos tantárgyakat és tanárokat, ezért esett erre a választásom. Ebben a szakmában rendkívül fontos az áruk ismerete és a kapcsolatteremtő képesség, hogy a vevőket meg tudjuk győzni. Úgyhogy alapvetően azoknak ajánlom, akik szeretik az embereket. Bár remek karrierlehetőségek nyíltak meg előttem a dobogós hellyel, és több állásajánlatot kaptam, mégsem szeretnék most erre az útra lépni. Jelentkezésemet inkább a Miskolci Egyetem emberi erőforrások szakára adtam le. HR-területen korábban szerzett tapasztalataimat is tudom majd hasznosítani. Jelenleg pedig német felsőfokú nyelvvizsgára készülök. Valószínűleg a nyaram is ennek a jegyében fog telni – osztotta meg a sikeres kereskedő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában