Interjú: dr. Szabó Lászlóval

2021.06.02. 13:00

Sokoldalú közreműködő, különleges hangszerrel

Hobbiból, hallás után tanult meg szitározni dr. Szabó László, volt washingtoni magyar nagykövet, a MediaWorks Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki a Djabe új lemezén is közreműködött.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: Mernyó Ferenc

Már 6 éves korától élete része a zene, mesélte dr. Szabó László. Először hegedült, de nagyon utálta, majd egy barátja unszolására 14 évesen kezdett gitározni. Azonnal belevetette magát, a tanulás és a sportolás mellett napi több órát gyakorolt. Az egyetemen A Három Nővér néven volt együttese, néhány lemezük is megjelent, sőt, csináltak rock musicaleket is. Aztán pár évtizedet kihagyott, de a gitározás mindig megmaradt hobbiként. Később a Djabe zenekarral is kapcsolatba került.

– Úgy 4 éve nagykövetként segítettem a zenekarnak néhány amerikai koncert megszervezésében. Égerházi Attila tudta, hogy annak idején zenéltem Debrecenben, úgyhogy meghívtak, hogy játsszak el néhány dalt a koncertjükön. Végül két turnéjukon is részt vettem, azóta pedig rendszeresen hívnak vendégzenésznek. Nagy élmény, hogy két hangszeren is játszhatok, ők tényleg világraszóló zenészek.

Meghatározó élmények

Nem csak ez volt különleges élmény számára, mint mondta, Steve Hackettel is meghatározó volt időnként együtt játszani. A másik ilyen, mikor a washingtoni Kennedy Centerben Snétberger Ferenc, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitárművész lépett fel tanítványaival. Ezen a hatalmas sikerű koncerten pár dal erejéig őt is felhívták a színpadra. Snétberger Ferenc mellé nem mert odaülni gitárral, mint mondta, hiszen ő egy abszolút fenomén, úgyhogy végül szitáron játszott.

– Nagyon szeretem a ’60-as, ’70-es évek rockzenéjét, a Beatles gitárosa, George Harrison szitározott. A Norwegian wood című számukban hallottam először, ahol feltűnt, milyen különleges hangszer és megtetszett. Később a debreceni lengyel piacon vettem néhány lemezt, köztük Ravi Shankart is, majd egy budapesti zaciban találtam egy gyakorló szitárt, ami a mai napig megvan. Akkor még nem volt internet, sem kotta, hallás után húroztam fel citerahúrokkal, és próbáltam azt a hangzást imitálni, amit hallottam – mesélte. – Nagyon érdekes lesz egy indiai klasszikus hangszert jazz-rock zenében használni, ezt nem sokan csinálják, ettől lesz szinte egyedülálló dolog. A Djabénak sok misztikus, legendákhoz kapcsolódó, ősmagyar jellegű zenéje van, amibe a szitár az egzotikussága és a keleties hangzása miatt remekül beleillik – tette hozzá.

Azt is elárulta, hogy a The Magic Stag lemezre a washingtoni nagyköveti rezidencián, a középső lánya szobájában játszotta fel a saját részeit, nem vonult stúdióba. Mint mondta, az volt a ház legcsendesebb része, és mindössze két mikrofonnal és egy digitális hangfelvevővel rögzítette azt, ami a lemezen is hallható.

https://boon.hu/kultura/helyi-kultura/a-magyar-mondavilag-kepei-a-djabe-osszmuveszeti-kiadvanyan-2-5498149/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!