Ildi Rider

2020.08.11. 15:30

A zenében a közönséggel való kapcsolat a lényeg

Az Ildi Rider zenekar kipróbálta az online koncertezést; úgy látják, inkább érdekesség, mint követendő út.

Hajdu Mariann

Forrás: ÉM

Nehéz idők járnak a zenészekre, a vírushelyzet miatt sorban maradnak el a koncertek, kevés a lehetőség a fellépésre. Ezt tapasztalja a miskolci Ildi Rider zenekar is, de mint Ladocsi Gábor gitárostól, zenekarvezetőtől (aki egyben az énekes, Árvai Ildikó férje is) megtudjuk, ők bizonyos szinten profitáltak is a kényszerű leállásból.

– Amikor kezdődött a járvány, sorban maradtak el a koncertek – mondja Ladó. – Aztán áprilisban-májusban online fellépéseken vehettünk részt az Avasi Kvaterka és a Borangolás szervezésében, ez utóbbin a billentyűsünkkel duóban játszott Ildi.

Kétharmaddal kevesebb

A június teljesen kimaradt, most pedig az enyhítéssel – miután az ötszáz fő alatti rendezvényeket megtarthatták – akad néhány koncert, de lényegesen kevesebb.

– Úgy számolom, a tavalyi fellépésekhez képest kétharmadával csökkent a koncertek száma. A nagy fesztiválok mellett elmarad a falunapok többsége is, a zenész úgy érzi, a szervezők (bár lehetne) az 500 fő alatti, azaz megtartható koncerteket sem szervezik meg. – Sorolja, azért akad néhány esemény a naptárukban, szombaton például Mezőszemerén lépnek fel a görhenapokon, majd Bódvaszilas, később Bodrogkisfalud következik. Miskolcon a Drót Bisztró teraszán hallgathatók meg augusztus 19-én, az augusztus 20-i fellépésüket viszont lemondták, és a Borangolás is elmarad.

– Azt nem tudjuk, hogy mit hoz az ősz. Akkor kezdődne a klubkoncertek szezonja, kérdés, lesznek-e. Mi azt látjuk, igény lenne rá, a közönség kiéhezett a rendezvényekre.

A járvány pozitívuma

S hogy mi volt a járvány pozitívuma? Ladó meséli, így több lehetőség volt a stúdiómunkákra. Ildi több dalfeldolgozást is felénekelt, ezeket közzétették a You­Tube-on. Sok új dal született, és karanténdalok más zenészekkel. Talán a későbbiekben lesz ezeknek haszna. Most például Müller Péter Sziámival dolgoznak egy dalon, a zenésznek megtetszett a zene, amit a dalszövegére írtak, meg szeretné csinálni, ez még a nyáron végleges formát ölt.

– Emellett új, saját dalokat is írtunk, és kipróbálhattuk, milyen az az online koncert. Elmondhatom, fura – jegyzi meg. Mint mondja, ez csak érdekességnek jó, szokatlan a kamerák előtt énekelni, a zenélésnek a közönséggel való kapcsolat a lényege.

Az Ildi Rider zenekar tagjainak egyébként civil foglalkozása is van, így csak hétvégenként vállalnak fellépéseket, de komoly pénzkiesést jelent a koncertek elmaradása.

(A borítóképen: Árvai Ildikó és Ladocsi Gábor az Ildi Rider zenekarban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!