Határon túl

2023.07.31. 17:14

Erdélyben elevenedik fel a forradalmár magyar költő alakja (videó)

Kortárs szerzőkkel, a Petőfi-bicentenárium jegyében indul ötállomásos erdélyi turnéra a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) Kiemelt Programok Irodája augusztus 4-én.

MW

Fotó a Paronimról

Forrás: Facebook/Juhász Anna Irodalmi Szalon

Fotó: Bach Máté

A két erdélyi fesztiválhoz kapcsolódó, augusztus 14-ig tartó turné Gyergyószentmiklóst, Csíkszeredát, Székelyudvarhelyet, Kolozsvárt és Torockót érinti, a programsorozatban olyan alkotók vesznek részt, mint 

Láng Zsolt, az Aurevoir Zenekar, a Verseitek Dallama, Heincz Gábor Biga, OliverFromEarth, Vida Gábor, Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya, Vecsei H. Miklós, Adorjáni Bálint, Kacsó Hanga és Beck Zoltán.

A programok mellett bemutatják a szabadtéri Huszonhat év - Petőfi200 című vándorkiállítást is – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a PKÜ 2022 januárja óta időről időre útra kel a Kárpát-medencében, hogy irodalmi zenés programjaival, Irodalmi Karaván útjaival az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálva, népszerű szerzőket és fontos irodalmi témákat felvonultatva lépjen közelebb a közönséghez.

A programok középpontjában az idei évben a 200 éve született Petőfi Sándor élete áll.

A turnén szerepel kiállítás, Petőfi kvíz és előadás, XX. századi szerzőket bemutató program, számos beszélgetés és egy új, könnyűzenei, irodalmi produkció, a Paronim - Petőfi Kultplusz is.

Augusztus 4. és 6. között a közönség az EgyFeszt Színház-és Könyvudvarában találkozhat előadásokkal. A Paronim - Petőfi KultPlusz produkció Gyergyószentmiklósról ezután tovább utazik Erdélyben. Augusztus 7-én Csíkszeredában, a Petőfi Kávézóban, 8-án Székelyudvarhelyen, a Dávid Ferenc téren, 9-én Kolozsváron látható. A torockói Double Rise Fesztiválon a PKÜ az idén hangsúlyosan Petőfi-programokkal szerepel, de a repertoárt korábbi sikeres programok, kiállítás, kvíz, valamint új előadások is gazdagítják.

Augusztus 10. és 12. között a POKET-Petőfi Pajtában, amelynek házigazdái Vecsei H. Miklós színművész és Juhász Anna, a közönség találkozhat a Classical Lounge - Nagy klasszikusok fiatalon című programmal, a Petőfi feat. POKET Quiz-zel és olyan előadásokkal, mint a Kártyajáték - Beck Zoli és Vecsei H. Miklós közös estje, a Nem akarok - Nemes Nagy Ágnes 100, a Ki vagyok én? - Petőfi arcai zenés irodalmi est Háy Jánossal és Rozs Tamással, valamint a Huszonhat év - Privát Petőfi című előadás.

Irodalmi esteket és beszélgetéseket is tartanak. Szerepel a programban rendhagyó József Attila-est Vecsei H. Miklóssal és Balla Gergővel, a Platon Karataev frontemberével, A térképről nem lehet lemenni címmel beszélgetés Visky Andrással a Kitelepítés című kötetről Balla Gergő és Vecsei H. Miklós részvételével. Utolsó erdélyi állomásaként a torockói Fő térre érkezik a Huszonhat év - Petőfi Sándor200 szabadtári vándorkiállítás is.

A programkínálatban szerepel a Pilinszky János és Csoóri Sándor műveit felhasználó QJÚB-koncert, és a Paronim - Petőfi Kultplusz is bemutatkozik Heincz Gábor Biga és OliverFromEarth főszereplésével.

Az erdélyi turné a PKÜ szervezésében és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, a Csíkszeredai Városháza, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház, az EgyFeszt és a Double Rise Fesztivál társszervezésében valósul meg – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában