Hajdú-Bihar

2013.06.02. 18:10

A törvény a sértett mellett áll

Debrecen - A július 1-én életbe lépő új büntetőtörvénykönyv egyik legszokatlanabb tényállása lesz a „szituációs jogos védelem”. Annak lényegéhez, a jogalkotók szándékának megértéséhez a „jogos védelem” fejlődésének ismerete szükséges – magyarázta dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, amikor az új Btk néhány érdekességéről kérdeztük.

Debrecen - A július 1-én életbe lépő új büntetőtörvénykönyv egyik legszokatlanabb tényállása lesz a „szituációs jogos védelem”. Annak lényegéhez, a jogalkotók szándékának megértéséhez a „jogos védelem” fejlődésének ismerete szükséges – magyarázta dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke, amikor az új Btk néhány érdekességéről kérdeztük.– 2009 előtt a törvényben az állt, hogy támadás esetén a megtámadott köteles kitérni: vagyis ha az utcán rám rontottak, vizsgálni kellett, hogy nem kerülhettem-e el az összetűzést és ha visszaütöttem, akkor az én cselekvőségem arányban állt-e a támadóéval. 2009 óta nincs kitérési kötelezettség, most pedig a jogos védelem körébe újabb lehetőségeket épít be a Btk: még a védekezésnek sem kell arányosnak lennie, ha éjjel, vagy lakásba, vagy lakáshoz tartozó bekerített részbe (például udvarba) felfegyverkezve vagy csoportosan hatolnak be a támadók.

További részletek a hétfői Naplóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!