Hajdú-Bihar

2013.02.17. 10:35

Nem felzárkóznak, versenyeznek

Debrecen - A nemzetközi kapcsolatok ápolására fekteti a hangsúlyt a DE OEC.  A gazdasági szféra, a tudományos közélet, illetve a sajtó szereplőivel történő még szorosabb kapcsolat kialakítás volt a célja a Debreceni Egyetem Orvos– és Egészségtudományok Centrum (DE OEC) által 8 évvel ezelőtt indított Kapcsolat Napnak.

Debrecen - A nemzetközi kapcsolatok ápolására fekteti a hangsúlyt a DE OEC.  A gazdasági szféra, a tudományos közélet, illetve a sajtó szereplőivel történő még szorosabb kapcsolat kialakítás volt a célja a Debreceni Egyetem Orvos– és Egészségtudományok Centrum (DE OEC) által 8 évvel ezelőtt indított Kapcsolat Napnak.

 – Szerettük volna partnereinket együttgondolkodásra szólítani annak érdekében, hogy még hatékonyabbá tegyük a DE OEC működését. Úgy vélem, az elmúlt évek visszaigazolták ennek a rendezvénysorozatnak a létjogosultságát, hiszen a visszajelzéseket be tudtuk építeni a későbbi programjainkba, melyek hozzájárultak a fejlődésünkhöz – mondta el dr. Paragh György centrumelnök.

Ringbe szállnak

Az évente megrendezett eseményhez mindig kapcsolódik egy vezérfonal, melyet ebben az évben „A Jövő Centrumában” Horizon 2020. mottó fejez ki. – Ezen jelmondattal érzékeltetjük, hogy az elmúlt években az európai uniós pályázatok egyik legsikeresebb pályázójaként szeretnénk felkészülni egy más szintű megmérettetésre. A Horizon 2020 pályázati rendszerben már nem elsősorban a felzárkózás, hanem a versenyképesség lesz a fő cél – fogalmazott a professzor. Bíró Klára, a DE OEC stratégiai igazgatója elmondta: az utóbbi időben az intézmény mintegy 30 milliárd forint európai uniós támogatást fordított infrastruktúra- és humánerőforrás-, valamint kutatás-fejlesztésre. Ezen tapasztalatokra alapozva készül fel a a Horizon 2020, Európai Unió kutatási és fejlesztési keretprogramra.

Felhíváskor kell jelentkezni

Kocsondi Tamás, a Debreceni Egyetem brüsszeli irodavezetője hangsúlyozta: a felkészülés kiemelkedően fontos, ugyanis a forrásokra csak nemzetközi partnerekkel közösen lehet pályázni. – Már most építenünk kell a nemzetközi kapcsolatokat a kutatókkal és az európai bizottság munkatársaival, annak érdekében, hogy minél több információt megtudjunk az ez év végén, jövő év elején megjelenő felhívásokról. A sikeresség receptje rendkívül komplex. A kutatói kiválóság és megfelelő kutatási infrastruktúra mellett a gyors reagálás, flexibilitás, illetve a kutatók menedzsment-ismeretekkel való felvértezése is elengedhetetlen. A következő hónapokban félkész pályázatokra lesz szükség tőlük ahhoz, hogy a projekt kiírásnál azonnal be tudják nyújtani elképzeléseiket. Elengedhetetlen a gyorsaság, hiszen tudjuk, hogy akik az elején adják be pályázataikat, sokkal sikeresebbek, mivel több forrás is áll rendelkezésre, így a pályáztatók is engedékenyebbek – tette hozzá Kocsondi Tamás.

További elképzelések

Mint azt Paragh Györgytől megtudtuk: a pályázati lehetőségek mellett más típusú fejlesztést is terveznek.

– A várossal közös elképzelésünk a protonterápiás központot létrehozása. Az észak-alföldi, észak-magyarországi régióban, a daganatos betegségek előfordulási gyakorisága igen magas, úgy gondoljuk, az Atommagkutató Intézet bevonásával – tekintettel arra, hogy itt működik – , a jövőben lenne realitása ennek a létesítménynek. A protonterápiás központ segítségével hatékonyabbá tehetnénk a daganatos betegek gyógyítását. A mai gamma-sugárzási eljárással, amíg a sugár eljut a daganatos sejtekhez, jelentős szöveti károsodást okoz és sokszor ez a károsodás nagy mértékben rontja a betegek életminőségét. A protonterápia viszont csak ott fejti ki a hatását, ahol a daganatsejtek vannak, így a nem kívánatos roncsolást el lehet kerülni. Vannak olyan daganat típusok, ahol csak ez a terápiás lehetőség jöhet szóba. Úgy gondolom ezen elképzelés megvalósítása nagy előrelépés lenne számunkra – hangsúlyozta a professzor.

A Horizon 2020 keretprogramnak 3 fő pillére van, melyekben több száz pályázati felhívás jelenik majd meg. Az egyik az ipari vezető szerep súlyának növelése, mellyel az innovációs lánc rövidülését szeretnék elérni.A következő nagy téma a kutatás kiválósága Európában, mely keretében támogatást biztosítanak a fiatal, elismert kutatóknak, illetve elősegítik mobilitásukat. Ezen programmal az EU a tudományok terén világviszonylatban betöltött vezető szerepét igyekszik megerősíteni. A harmadik az európai polgárok egészségével, környezetével, jövőképével foglalkozik. Ebben a programban számos olyan projekt található, mely a DEOEC fejlesztését is elősegítheti.

HBN-TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!