Hajdú-Bihar

2013.02.14. 19:43

Misszióra készülnek a Bocskai dandár katonái

Hódmezővásárhely - Afganisztáni veszélyhelyzeteket szimuláltak a Kabulba tartó egyenruhások.

Hódmezővásárhely - Afganisztáni veszélyhelyzeteket szimuláltak a Kabulba tartó egyenruhások.

 A kabuli nemzetközi repülőtér őr- és biztosító kontingens második váltásának katonái januárban és februárban folytatták felkészülésüket a missziós feladatra az 5. Bocskai István lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A Zrínyi Miklós laktanyában és annak környékén – tájékoztatott Révészné dr. Markovics Zita kommunikációs tiszt – a harceljárások alapvető fogásait, az úgynevezett drilleket gyakorolták a katonák. Ezek során az Afganisztánban előfordulható szituációkat modellezték.

Az egyik alkalommal a QRF (Quick Reaction Force - azonnali reagálású erő) katonái járőrözés közben egy harcjármű műszaki problémája miatt megálltak. A HMMWV-k (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) környékének átvizsgálása után a helyszín biztosítása közben támadás érte a konvojt. A katonák fedezékbe vonultak, viszonozták a tüzet és megakadályozták az ellenség további támadásait. A meghibásodás elhárítása után a csoport a lehető legrövidebb időn belül elhagyta a helyszínt és folytatta útját.

A kontingens minden tagja részt vett a dóci lőtéren megtartott lövészeteken, ahol a speciális missziós feladatokra készült fel az állomány. Az úgynevezett békefenntartó lőgyakorlatok során elsősorban az ellenség harcképtelenné tétele, illetve a lázongó tömegből a hangadók „kiemelése” volt a cél. A felkészülés február közepén záró-gyakorlattal fejeződik be, amelyen a kontingens tagjai számot adnak felkészültségükről – tájékoztatott a hadnagy.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!