Hajdú-Bihar

2013.02.11. 10:41

Kiürült a pályázati kassza

Hajdú-Bihar - Éppen azoknak a támogatására nem maradt pénz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

Hajdú-Bihar - Éppen azoknak a támogatására nem maradt pénz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.Egy rövid közlemény jelent meg arról, hogy február 8-ával felfüggesztik a mikro- és kisvállalkozások számára meghirdetett „Mikrovállalkozások fejlesztése” című pályázatot, amelyre eredetileg február 28-ig lehetett volna pályázatokat benyújtani.

Az indoklásban az áll, hogy túlpályáztatás és finanszírozási forráshiány miatt kellett leállítani. – Az uniós források felhasználásnak az utolsó hónapjait éljük. Ez a mikro- és kisvállalkozásoknak szóló pályázati kiírás éppen azokon segítene, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A kormányzatnak is volt a célja korábban, hogy azokat a vállalkozásokat támogassa, amelyek a gazdaság „motorját” jelenthetik. A kiírás szerint ez a forrás felhasználható lenne ingatlanvásárlásra és -fejlesztésre, eszköz- és immateriális javak (például szoftverek) beszerzésére is.

Egyébként a pályázat elkészítése sem egy pár nap alatt lezajló dolog, hosszú előkészületeket igényel, különösen, ha ingatlanvásárlásra, vagy ingatlanfejlesztésre vennék igénybe a vállalkozások. Ehhez számtalan engedélyt kell beszerezni, terveket készíteni – magyarázta Béres Ágnes vállalkozásfejlesztési tanácsadó, hozzátéve, hogy ez a pályázati kiírás sok–sok előnnyel járt/járna a vállalkozók részére, hiszen akár kezdő vállalkozás, vagy akár egy lezárt gazdasági évvel sem rendelkező vállalkozás is megkaphatta. A kamattámogatott hitel és támogatás hathatós segítséget jelentene a nehézségekkel és jelentős forráshiánnyal küszködő vállalkozások számára.

Népszerű volna pedig

Ez a pályázati kiírás egyébként nagyon népszerűnek bizonyult, egyrészt mert olyan mikro- és kivállalkozások is hozzájuthattak, akik alacsony önerővel rendelkeztek. Ennek hiányában azonban egy újabb olyan lehetőség szűnt meg számukra, amellyel a jobb működéshez, esetleges fejlődéshez tudtak volna megfelelő üzleti körülményeket teremteni.

A forrás befagyasztása nem csupán a vállalkozásokat érintette váratlanul és kellemetlenül, hanem azokat a mikrofinanszírozókat is, akik ezt a pályázatot kezelték, hiszen ők is csak a közleményből értesültek a felfüggesztésről, így nem tudtak arra megfelelően felkészülni, de mindent megtettek hogy minél több pályázatot befogadjanak – tette hozzá Béres Ágnes.

Kénytelen lemondani

Balogh Péter debreceni vállalkozó éppen elindította a folyamatot. Ingatlanfejlesztésre akarta igénybe venni a pályázati forrást, egy már meglévő ingatlant szeretett volna felújítani, modernizálni.

– Januárban nyitották meg újra ezt a pályázati formát, akkor úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Szerencsére, azelőtt állították le, mielőtt még súlyos tízezreket fizettünk volna ki a tervekért, engedélyekért. Csak az ingatlanbecslő került volna 40 ezer forintba, de mire minden papír elkészül, az összeg akár több százezer forint is lehetett volna – mondta a vállalkozó, megjegyezve, hogy így kénytelenek lemondani a fejlesztésről, mert más lehetőséget nem látnak.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!