Hajdú-Bihar

2013.02.01. 14:11

Kedvezmények új munkahelyekre

Hajdú-Bihar - Csábítóak a könnyítések, de sok más is kell a beruházáshoz.

Hajdú-Bihar - Csábítóak a könnyítések, de sok más is kell a beruházáshoz.Megyénkben a Balmazújvárosi (4 település), a Püspökladányi (13), a Derecske-Létavértesi (10), a Hajdúhadházi (11) és a Berettyóújfalui (29) kistérség, összesen 67 települése tartozik a kialakítandó szabad vállalkozási zónákba.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közlése szerint ha egy cég ezen zónákban 100 millió forint fölötti beruházást hajt végre, jelentős fejlesztési adókedvezményben részesülhet. Ennél konkrétabbat közölt az új munkahelyek létesítésével járó előnyökről: 3 évnyi adókedvezmény és pályázaton elnyerhető megemelt támogatás kecsegteti a vállalkozásokat.

Bizakodóak

A fenti zónákban lévő települések általunk megkérdezett polgármesterei még nem igazán tudják felmérni, milyen hatása lehet a döntésnek az érintett kistérségekben a vállalkozói kedv növekedésére, de remélik, hogy hosszabb távon új munkahelyeket eredményez majd.

Bakó István, Derecske első embere bizakodó, bár mint mondta, csodaszer nincs. Egy Nyugat-Magyarországi ipari parkkal nehéz felvenni a versenyt, de a kedvezmények csábítóak – véli. Ha a városba beruházó érkezne, van megfelelő terület, fogadni tudják. Hamza Gábor, Hajdúsámson polgármester azt mondta: örülnek minden olyan intézkedésnek, mely munkahelyteremtést céloz.

Hitel nélkül

– Önmagában nagyon jó dolog, üdvözlendő az új munkahelyek teremtését szorgalmazó kedvezmények rendszere, de addig el is kellene jutni! Egy beruházásnál ugyanis a dolgozók felvétele a gyakorlatban már csak a második vagy harmadik lépcső – mondta Mezei József, a berettyóújfalui Mezei-Vill Kft. tulajdonosa. – A vállalkozások legnagyobb gondja, hogy likviditási problémájuk van: egy fillér hitelt sem kapnak a bankoktól! Ki vannak szolgáltatva, a bankokat ez nem érdekli, hiába nyernek például egy eu-s pályázaton 50-60-70 százaléknyi támogatást, nem tudják az önerőt előteremteni. Én magam két éve próbálok hitelhez jutni egy olyan beruházáshoz, ami csak közvetlenül a gyártás kezdetén már 60 embernek adna munkát, közvetetten pedig 250 főnek!

Talán fejlesztenek

Első hallásra komoly támogatásnak tűnik a munkahelyteremtésre adandó kedvezmények rendszere, vonzó lehet a befektetőknek. A már termelő, működő cégek esetleg könnyebben hozhatnak meg egy fejlesztésről szóló döntést, ha pedig új vállalkozások szeretnének valamely ipari parkba települni, valószínűleg előnyben részesítik majd a szabad vállalkozási zónákban lévőket – mondta Novotni István, a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. vezérigazgatója. Cégük maga is ipari parkot működtet, s bár Novotni István nem számít arra, hogy hirtelen nagyságrendi növekedés indul a betelepedők számában, úgy véli, a kedvezmények mindenképpen a fejlesztések irányába hatnak.

– Mivel a befektetők a megtérüléssel számolnak, ha az első időszakban jó gazdasági környezettel találkoznak, az új létesítményekről szóló döntések könnyebben születhetnek meg.

HBN-SzT


Százezres nagyságrend

A szociális hozzájárulási adó után (2012. óta a TB járulék helyett fizetendő) 3 évig élvez kedvezményt a beruházó: 2 évig nem kell fizetni azt, a harmadikban pedig csak a felét (28,5 százalék helyett 14 százalékot) – munkavállalónként 100 ezer forintos bérösszegig. Így három év alatt mintegy 800 ezer forintot takaríthat meg, alkalmazottanként. Emellett Munkaerőpiaci Alapból is plusz forrást biztosítanak: munkahelyteremtő beruházás esetén a pályázók 2,6 millió forintot nyerhetnek támogatásként egy főre vonatkoztatva, ezt a szabad vállalkozási zónákban 400 ezer forint plusszal egészítik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!