Hajdú-Bihar

2013.01.29. 13:13

Mi erősek tartozunk azzal…

Debrecen - Tenni egy lépést, kimondani egy szót. Vannak gyerekek, akiknek ez nem természetes.

Debrecen - Tenni egy lépést, kimondani egy szót. Vannak gyerekek, akiknek ez nem természetes.A február 8-án tartandó VI. Református Jótékonysági Bál teljes bevételét a fogyatékkal élő kárpátaljai magyar gyerekek kapják. A kárpátaljai reformátusok szeretnének önálló akadálymentes épületet, hogy a beregszászi járásban élő csaknem hatvan fogyatékkal élő magyar gyerekeknek segítsenek. Az épület befejezéséhez nincs elegendő pénzük, ezért döntött úgy a Tiszántúli Református Egyházkerület elnöksége, hogy ezt a kárpátaljai oktatási- nevelési intézményt támogatja.

„Nagyon nagy segítséget jelentene nekünk a rehabilitációs központ, mert az állam elhanyagolt minket” – hangsúlyozta Gáti Gyöngyi, akinek kisfia hét és fél hónapra született gyerekparalízissel. Az anyuka szerint a református egyház kinyújtott keze az egyetlen lehetőség, ugyanis a beregszászi járásban nem tudják más módon szakemberek segítségével fejleszteni gyermeküket.

Óriási segítség lenne

A kárpátaljai Hetyenben hat évvel ezelőtt kezdtek el építeni a központot, hogy a körzetben élő csaknem kilencven speciális igényű gyermekkel foglalkozzanak. A Kárpátaljai Református Egyházkerület elnöksége szeretne létrehozni egy központot Mezőváriban. A beregszászi járásban így tizenkét gyülekezet ellátásáról gondoskodnának, ugyanis itt ötvenhat fogyatékkal élő református magyar gyermek él – ismertette a számokat a kerület püspöke. Zán Fábián Sándor reménykedik abban, hogy hamarosan a gyerekek és szülők rendelkezésére áll a központ. „Ha leküzdjük azt a problémát, hogy lesz hová bemenni, ahol egészségügyi segítséget kapnak, fejlesztik őket és találkozhatnak egymással, ezentúl biztosítjuk számukra a szakembereket, akikkel magyarul beszélgethetnek, már sok mindent elértünk”.


VI. református bál

Az VI. református bál része a Debreceni Református Kollégium fennállásának 475. évfordulója alkalmából szervezett programsorozatnak. A bált 2013. február 8-án, pénteken tartják Debrecenben, a Kölcsey Központban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!