Hajdú-Bihar

2011.09.13. 21:20

„Lemondtam az Operaházat a Csokonai miatt” - Haja Zsolt már a Háry János felújítására hangol

Debrecen - Közkívánatra Kodály Zoltán daljátékával, a Háry Jánossal nyitja 2011/2012-es évadját a Csokonai Színház.

Debrecen - Közkívánatra Kodály Zoltán daljátékával, a Háry Jánossal nyitja 2011/2012-es évadját a Csokonai Színház.

A címszereplő, Haja Zsolt az utóbbi időkben több operaszínpadon is megmutatja tehetségét, ám a Csokonai Színházat tekinti anyaszínházának. Többek között erről beszélgettünk vele a napokban.

Sokfelé énekel az országban: többek között Győrben, a Magyar Állami Operaházban. Mit érzett, amikor megkapta a Háry János címszerepét?

Haja Zsolt: Nagyon fontos számomra, hogy Debrecenben számítanak rám, a Csokonait tartom ugyanis az anyaszínházamnak. 2006-ban A végzet hatalmával debütáltam Vidnyánszky Attila rendezésében. Ennek a produkciónak köszönhetem szerencsés pályakezdésemet, mert ez a produkció eljutott az Operaházba is, ahol felfigyeltek rám. Amikor direktor úr felkért Háry szerepére, minden operaházi feladatomat lemondtam, hogy csak a debreceni szerepemre koncentrálhassak.

Érdekes helyzet, ha valaki egykori tanárával játszhat egy színpadon.

Haja Zsolt: A Debreceni Egyetem Zeneművészeti karán Miske László tanította a színészmesterség alapjait. Sok gyerekelőadást, operai keresztmetszeteket készítettünk, többek között a Háryt is. Ez jó gyakorlat volt, de most élesben kell együttműködnünk…

További érdekesség, hogy Miske László és Haja Zsolt is Háry figuráját játssza.

Haja Zsolt: Tanár úr az öreg Háry, én pedig a fiatal. Az életkori váltás a színpadon nagyon nehéz. A szerepkettőzés így egyfelől terhet vesz le rólam, mert amikor Háry nem párbeszédben van, azokat a mondatokat Miske tanár úr öreg Háryja mondja mintegy emlékezésképpen. Ez ugyanakkor a rendezői koncepciót is szolgálja: így lehet folyamatos Háry emlékezése, az ábrándozása, mivel egyszerre van a színen a fiatal és az öreg Háry. A jelen és múlt. Az álom és a valóság.

A Háry Jánosban nem is elég csak operaénekesnek lenni…

Haja Zsolt: Élvezem, hogy színészként is megformálom a nagyotmondó, a nőket szerető, harcias, mégis szeretetreméltó figurát, miközben énekesként is bizonyítanom kell. A Toborzó alatt áténekelni a nagyzenekart egy mégoly jó hangú színész számára is lehetetlen, és bizony egy operaénekesnek sem könnyű…

Kornya István

Szeptemberi színház

A Háry János mellett A gyertyák csonkig égnek, valamint a Fodrásznő látható szeptemberben a Csokonai Színházban. Az Álomevők című mozgásszínházi produkció a budapesti Soltis Lajos Színház előadása. Bővebb információ: www.csokonaiszinhaz.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!