Hajdú-Bihar

2011.07.11. 22:12

Vihar Debrecenben: Kidőlt fák, leszakadt ágak, hömpölygő víz

Debrecen - Orkán erejű széllel, jéggel érkezett meg a vihar hétfőn este Debrecenbe, s mint a katasztrófavédelem ügyeletesétől megtudtuk, Hajdú-Biharban leginkább a megyeszékhelyen pusztított.

Debrecen - Orkán erejű széllel, jéggel érkezett meg a vihar hétfőn este Debrecenbe, s mint a katasztrófavédelem ügyeletesétől megtudtuk, Hajdú-Biharban leginkább a megyeszékhelyen pusztított.


23.16: A következő pár órában ne induljanak útnak

Debrecen- A megyei kataszrófavédelmi igazgatóság közlése szerint eddig nincs információjuk személyi sérülésről. Ugyanakkor kérik, hogy aki csak teheti, ne induljon útnak, hiszen az úttestre esett fák, fadarabok nagyon megnehezítik a közlekedést. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a káreseteknél.


23.08: Vihar Hajdú-Biharban -  két súlyos sérült

Debrecen  (MTI) - Debrecen összes tűzoltója a városra hétfő este lecsapott vihar okozta károk elhárításán dolgozik, de útban vannak a város felé a megye többi településéről érkező kollégáik is; a mentőknek két súlyos sérültet kellett ellátniuk - közölte a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat az MTI-vel.

    A megyei katasztrófavédelmi ügyeletes elmondása szerint kidőlt fák akadályozzák a forgalmat Debrecen egész területén. Szavai szerint a cívisvárosban okozta a legnagyobb pusztítást a vihar. A balesetveszély miatt felhívják a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg senki ne induljon útnak hétfő éjjel Debrecenben és környékén.     Jelenleg mintegy 50-en dolgoznak a kárelhárításon, de ez a szám folyamatosan emelkedik, amint bekapcsolódnak a munkába a Hajdúnánásról, Hajdúszoboszlóról és Püspökladányból érkező tűzoltók.   

 A vihar miatt a belvárosban is több fa kidőlt és helyenként 30 centiméteres víz hömpölyög az utakon. A belvárosi Széchenyi utcán a kidőlt fák leszakították a trolibusz-vezetékeket is, így a forgalom ezen a szakaszon szünetel - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.     A katasztrófavédelmi ügyeletes beszámolója szerint a megye többi részén kisebb károkat okozott a vihar: Vámospércsen kidőlt fák miatt kaptak riasztást, míg Berettyóújfaluban körbálákba csapott a villám.     A regionális mentőszolgálatnál az MTI érdeklődésére elmondták: két súlyos sérültet kellett kórházba szállítaniuk. Egyikük Vámospércs és Nyírmártonfalva között hajtott autójával az árokba, másikuk Balmazújváros külterületén akkor sérült meg, amikor a traktorjával felborult - ismertette a regionális mentésvezető.

- MTI -

 

Jégdarabok hulltak az égből Balmazújvároson is. Balogh Ildikó olvasónk felvétele.


22.40: Legtöbb helyen fák dőltek az utakra

Debrecen - A város számos területén félpályán haladhatott a forgalom, amíg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltói fel nem számolták az akadályokat. Az ügyeletes az állandó  telefonhívások miatt másfél órával a vihar után is csak szűkszavú tájékoztatást tudott adni, másrészt percről percre változott a helyzet, ahogy kollégái haladtak a kárelhárítással. Annyit azért elárult, hogy legtöbb helyen faágak, illetve fák dőltek az utakra, de több helyen házakra is. A város helyenként valóságos csatatérré vált, ezért jobban tették az emberek, ha azokat a részeket elkerülték. Sok helyre a pincékbe, alacsonyabb területekre betört vizet kellett kiszivattyúzni.

Kiegészítésként a megyei rendőr-főkapitányság  ügyeletesétől megtudtuk, a 4-es főúton a Nádas Csárdánál is fa dőlt ki, de közvetlenül a vihar elvonulta után a tűzoltók megtisztították az utat a forgalom számára.

- HBN  -


22.38: A plafonról is csöpögött a víz

Debrecen - A szomszédasszony ott állt mezítláb, és azt kérdezte: nem áztunk-e be?

Még szerencse, hogy otthon voltunk, hiszen a Vezér utcai lakásunk nappalijába az erkélyajtó alatt patakokban folyt be a víz. Előkerült a felmosórongy, aztán a portörlő ruha, sőt, amikor már minden húr szakadt, egy frottír törölközőt is kénytelenek voltunk bevetni, a frissen csiszolt parketta védelme érdekében. A hétfő esti vihar szinte borítékolható volt a Verér utcai erkélyünkről nézve, hiszen a közelgő front gyakorlatilag percenként színezte át az égbolt alját. Az egyik percben még vörösen izzott a látóhatár, később sötétszürkére váltott, majd sötétbe burkolózott. Éppen azon szorgoskodtunk, hogy a felmosóvödörbe merjük az ajtórésen (hiába, a panel már csak ilyen) bezúduló vizet, amikor csöngettek; az alattunk lakó fiatalasszony állt az ajtóban, csak úgy mezítláb, és azt tudakolta, hogy nem áztunk-e be, mivel náluk a plafonból is csöpög már a víz. Tovább a teljes cikkre >>>


22.30: Nem a csatornahálózaton múlt

Debrecen. Mintegy félórával a városra zúdult égi áldás után a Csapó utca Dósa nádor téren, a Nyugati utcán és Vezér utcai lakótelepen bokáig lehetett gázolni vízben. Az okokról Ányos Józsefet, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

A szakember elmondta, az említett helyeken rendben vannak a csatornák, s ezt bizonyítja, hogy kollégáitól nem kapott a vihar után ennek az ellenkezőjére vonatkozó jelzést. Úgy vélte, vízelvezetés késedelmének az átemelő szivattyúk egyidejű működése is lehetett az oka, illetve néhány helyen az időközben bekövetkezett áramszünet miatt álltak az átemelők. A munkatársaitól kapott információk szerint ezeket újraindították, de az is időbe telt, ezért lassabban juthatott el a csapadékvíz a szennyvíztelepre.

- HBN -


22.26: Fennakadások a tömegközlekedésben is 

Szünetel a villamos és a 4-es troli vonalán is a közlekedés - tudatta a vihar múltával Csohány Andrea, a DKV Zrt. kommunikációs előadója. Közlése szerint a teljes vonalon villamospótló-autóbuszok közlekednek, a Nagyállomás - Piac utca - Kossuth utca - Burgundia utca - Rákóczi utca majd az eredeti útvonalon. A 2-es és a 3-as trolik esetében is járatkimaradásra kell számítani, mindkét viszonylaton akadozik a közlekedés.


Nézze meg a videókat!

Vihar után a Burgundia, Szent Anna és Piac utcák - Fák dőltek ki a Szent Anna utcán, bokáig érő vízben haladhatunk több ponton is a belvárosban.

Csapó utca és Nyíl utca vihar után - Nézze meg a megtépázott utcákat!

Lezárták a Széchenyi utcát a vihar után - Nézze meg  a megtépázott Széchenyi utcát!

Víz alatt a Dósa nádor tér és a Csapó sarka - Nézze, meg, hogyan öntötte el a víz a Dósa nádor teret!


Lezárták továbbá a Széchenyi utcát teljes hosszában és szélességében, ezért az érintett buszok és trolik terelőútvonalon, a Miklós utcán keresztül közlekednek. Késések várhatók tovább a Szepes, Ondód, Pallag irányába közlekedő buszok vonalán, de - mint Csohány Andrea fogalmazott - a fel nem sorolt járatok menetrendjében is várhatóak késések, illetve járatkimaradások.

 


Debrecen - Orkán erejű széllel, jéggel érkezett meg a vihar hétfőn este Debrecenbe, s mint a katasztrófavédelem ügyeletesétől megtudtuk, Hajdú-Biharban leginkább a megyeszékhelyen pusztított.

Munkatársaink többek között a Szent Anna, a Kossuth és a Nyugati utcákat említették, mint a legérintettebb területek. Több helyen fák dőltek az útra, s információink szerint egy debreceni családi házra is. Személyi sérülésről egyelőre nem tudni.

Jég Nagyhegyesen

Jég verte a határt és a háztetőket Nagyhegyesen is. Száguldoztak a felhők, előbb nyugatról és északról, később keletről özönlött az eső – mondta 21 óra után a polgármesternő, Bajusz Éva. Jég is esett, nem is borsónyi, hanem kisebb dióhoz hasonló méretű. De nagyobb kár hírével ekkor még senki nem jelentkezett nála – tudtuk meg.

 A hajdúszoboszlói tűzoltóság ügyeletese sietve annyit mondott, hogy károkat okozott a vihar. A fürdővárosban néhány rendkívül erős széllökést jelentős mennyiségű esőt hozó zivatar kísért, ami a város központjában sokfelé kisebb jéggel társult. A városlakókat még este 10-kor is szirénázó autók zaja nyugtalanította.


Debrecen - Az elmúlt évek legdurvább vihara csapott le hétfő este Debrecenre, ahol - teljességgel szokatlan módon - a főbb útvonalakon sípcsontig, a kisebb utcákon térdig ért a víz. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!