Hajdú-Bihar

2008.12.15. 17:24

„Vonatpótló” buszokkal segítenek

<p>Debrecen – A Hajdú Volán mentesítő járatokkal enyhíti a vasútas sztrájk okozta gondokat, és szükség esetén további járművek beállításával, valamint újabb vonalakon is megerősíti a közlekedést.</p>

Átlagban mintegy 20 százalékkal nőtt meg a Hajdú Volán Zrt. forgalma a vasutas sztrájk következtében - kaptuk az információt Balogh Gyula forgalmi és marketing igazgatótól.

A korábbi munkabeszüntetés kapcsán a MÁV Zrt.-vel kialakított együttműködés tapasztalatait felhasználva a közlekedési vállalat előre felkészült a „vonatpótló” feladataira.

Hétfőn reggel 7 és 12 óra között négy mentesítő buszt indított a cég Budapestre, ahonnan délben, illetve délután 3 órakor indultak vissza. Az utóbbi időpontban még egy járatot el kellett indítaniuk a főváros felé, így összesen öt jármű szállította oda és vissza az utasokat.

Az ilyenkor megszokott tömeg most elmaradt, amit Balogh Gyula az emberek előrelátásával magyarázott, szerinte, aki tehette, későbbre halasztotta az utazását.

Természetesen az iskolába és munkába járókra ez nem vonatkozott, így a Volán plusz járatokat indított azokon a vonalakon is, melyekkel párhuzamosan fut a vasút. A helyközi járatok közül érintette ez a Hajdúszoboszló – Debrecen, a Berettyóújfalu – Biharkeresztes, és a Derecske – Debrecen járatot, valamint a Kaba – Hajdúszoboszlóvonalat, ahol egyébként egyáltalán nem közlekedik autóbusz.

Ezek az úgynevezett rásegítő járatok a sztrájk egész idejére megmaradnak, sőt szükség estén még sűríthetők és bővíthetők is – mondta az igazgató.
Fontos tudnivaló, hogy a Volán-buszokon elfogadják a megyén belüli vasúti bérleteket, akárcsak a dolgozóknak járó arcképes igazolványokat, aminek az anyagi vonzatát később majd rendezik a MÁV-val.

Mozdulatlan álláspontok
A vasárnap kezdődött határozatlan idejű sztrájkhoz a kocsivizsgálók 100, a jegyvizsgálók és kalauzok 98, a műhelyekben dolgozók több mint 90 százaléka csatlakozott Barna István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete területi vezetője szerint. Mivel hétfő délután eredménytelenül végződtek a MÁV-val folytatott egyeztetések, tovább folytatódik a munkabeszüntetés.
É. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!