Gazdaság

2017.02.02. 11:24

Hazatérés külföldről

<strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mind a külföldi munkavállalás, mind a hazatérés olyan döntés, amit HR-szakmai alapon nem lehet értékelni, mégis fontos tényező az álláskeresésben. Egyéni élethelyzetekről van szó, senki más nem ismeri jobban a körülményeket, mint akinek a döntést meg kell hoznia.</strong>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mind a külföldi munkavállalás, mind a hazatérés olyan döntés, amit HR-szakmai alapon nem lehet értékelni, mégis fontos tényező az álláskeresésben. Egyéni élethelyzetekről van szó, senki más nem ismeri jobban a körülményeket, mint akinek a döntést meg kell hoznia.

A külföldről visszatérő álláskeresők helyzete mindig speciális kérdéseket vet fel.

1. Előny-e vagy hátrány a múltbeli külföldi munkavégzés?

Ha az adott állásban a nyelvtudás, a nemzetközi tapasztalat fontos, akkor kifejezetten előny. Ezeket ki kell hangsúlyozni az önéletrajzban. Fontos tudni és tudatosítani a teljes álláspályázati anyagban, hogy a nemzetközi tapasztalat nem egyenlő azzal, hogy magabiztosan beszélsz idegen nyelven. Arról kell írni, milyen kultúrákat, milyen környezetet ismertél meg, milyen nemzetiségűekkel dolgoztál együtt, vezetőként, vagy kollégaként. Erre – mondanivalótól függően – a motivációs levél és/vagy a CV az alkalmas felület.

Ha a külföldi munkavégzésnek van hátránya álláskeresés szempontjából, akkor az a fizetések körül keresendő. Aki külföldön dolgozott, az ottani bérszínvonalhoz szokott hozzá, de nem valószínű, hogy hasonló tevékenységű magyarországi cég – akár ugyanazon cég hazai leányvállalata – meg tudja/akarja adni az addigi fizetésed. A külföldön munkát vállaló jelöltről feltételezik, hogy „drága”, ezért a fizetési igényt érdemes beírni a CV-be, motivációs levélbe. Így legalább találgatás áldozata nem leszel, a munkáltató így pontosan tudja, hogy tud-e veled tárgyalni, meg tud-e fizetni.

2. Mennyi fizetésre számíthatok, mi lehet a fizetési igényem?

Ilyenkor nem teljesen működik a szokásos tanácsom, hogy a magad igényeiből, eddigi bevételeidből indulj ki, mert külföldön valószínűleg többszöröse a fizetésed, mint a hazai lehetőségek, és még az adózás is másképp alakul. Hasonló területen dolgozó hazai ismerősöktől kaphatsz érdemi információt a várható fizetésekről, ill. toborzó-közvetítő cégeknél nyíltan megmondhatod, hogy nem tudod megtippelni, mennyit kaphatsz, segítsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!