Gazdaság

2016.08.26. 09:06

Elavultnak számít a 8 órás munkarend, új foglalkoztatási módra van szükség

<p style="text-align: justify;"><strong>Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Külföldön egyre elterjedtebbnek számít, hogy a cégek rugalmas <a href="http://www.cvonline.hu/blog/tag/munkaido" target="_blank">munkaidőben</a> foglalkoztatják a munkavállalóikat, hiszen több kutatás is kimutatta, hogy egyre fontosabbá válik az emberek számára a szabadidő. Ráadásul a 4 vagy 6 órában foglalkoztatottak esetében előfordul, hogy hatékonyabban dolgoznak, valamint a Y generáció megváltozott igényeihez is jobban illik az atipikus munkarend - olvasható a <a href="http://www.cvonline.hu/blog/2016/hirek/elavultnak-szamit-a-8-oras-munkarend-uj-foglalkoztatasi-modra-van-szukseg/10660" target="_blank">Cvonline.hu</a> oldalán.</strong>

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Külföldön egyre elterjedtebbnek számít, hogy a cégek rugalmas munkaidőben foglalkoztatják a munkavállalóikat, hiszen több kutatás is kimutatta, hogy egyre fontosabbá válik az emberek számára a szabadidő. Ráadásul a 4 vagy 6 órában foglalkoztatottak esetében előfordul, hogy hatékonyabban dolgoznak, valamint a Y generáció megváltozott igényeihez is jobban illik az atipikus munkarend - olvasható a Cvonline.hu oldalán.

Azért dolgozunk, hogy éljünk

A munkaórák redukálása a cégek számára költségcsökkentést, míg a munkavállalóknak nagyobb rugalmasságot jelent. A szabadidő fontossága felértékelődött az utóbbi években, olyannyira, hogy érte a nagyobb fizetésről is hajlandóak lemondani az emberek. A fiatalok szívesebben vállalnak munkát olyan cégnél, ahol lehetőség van a csúsztatott munkakezdésre, illetve a túlórák beváltására plusz szabadnap érdekében. Azonban az ilyen vállalatok száma még elenyészőnek számít jelenleg Magyarországon, leginkább a startupok és a nagy multinacionális vállaltok alkalmazzák. Nálunk eddig csak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása területén történtek előrelépések.

Nemcsak a megváltozott munkaerői igények, hanem a technika rohamos fejlődése is a részmunkaidőben, távmunkában való foglalkoztatást és a munkaerő kölcsönzés egyre nagyobb népszerűségét segíti elő.  A munkáltatók is felismerték az igényeket, ezért Amerikában 2020-ig tervezik a rugalmas foglalkoztatás bővítését a piacon. Magyarországon a KSH 2015-ös adatai szerint 5,7 százalékos volt a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma, amivel jócskán le vagyunk maradva az uniós átlagtól.

Új munkarendre van szükség

A hatékonyság fokozása legfontosabba minden vállalat számára, míg a dolgozók a rugalmasságukkal tudják növelni értéküket a piacon. A magyar munkaerőpiacon is egyre inkább megfigyelhető, hogy a szabadidő fontosabbá válik az emberek számára, noha nagyobb számban még csak a kisgyermekes szülők és a szellemi foglalkozásúak szeretnének otthonról végezhető munkát vállalni. Várhatóan ez a jövőben növekvő tendenciát fog mutatni és egyre több munkavállaló választja majd szívesebben a csökkentett idejű foglalkoztatást – derült ki a Dr. Csoba Judit, a Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológia Intézetének igazgatójának és a Work Force Kft.-nek közös szakmai áttekintéséből.

Jelenleg a munkaerőpiac legnagyobb problémája a munkaerőhiány és nem a rugalmas foglalkoztatás hiánya, de a két problémát nem lehet teljesen elválasztani egymástól. Ugyanis a megfelelő munkaerő megtalálásában és a fluktuáció csökkentésében szükség van arra, hogy igazodjanak a cégek a megváltozott munkaerő-piaci igényekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!