Friss hírek

2010.09.11. 11:25

Ma van az Elsősegélynyújtás Világnapja

<p>Idén szeptember 11-én van az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepelik világszerte. Magyarországon a Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése és oktatása. A szervezetnek országosan nagyjából tízezer elsősegélynyújtó önkéntese van. Csak tavaly 100 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le a vöröskeresztes vizsgahelyeken. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007-es indulása óta pedig több mint 10 ezer esetben volt szükség a vöröskeresztes elsősegélynyújtó fiatalok segítségére - írja a szervezet közleménye.</p>

A Vöröskereszt története az 1859-es solferinoi csatáig nyúlik vissza, ahol a Szervezet alapítója, Henry Dunant önkéntes elsősegélynyújtó csapatokat szervezett a sérültek megmentésére. Ennek egyenes következménye, hogy a Vöröskereszt egyik legalapvetőbb tevékenysége az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása, az élet és egészség védelme érdekében.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége 2010-es fő mondanivalója és célkitűzése: az elsősegélynyújtás legyen mindenki számára hozzáférhető. "Bizonyos mértékig valamennyien sebezhetőek vagyunk, de az életmentő elsősegélynyújtás elsajátítására is képesek vagyunk." Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és a javítja a túlélés esélyeit. A Magyar Vöröskereszt célja, hogy minél többen elsajátítsák az alapvető elsősegélynyújtó ismereteket.

Ebben az évben Zalaegerszeg ad otthont a szervezet központi rendezvényének, de emellett több nagyvárosban szerveznek hasonló programokat a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei. A szombati zalaegerszegi rendezvényen nagyszabású baleseti szimulációs bemutatóra várják az érdeklődőket, megismerkedhetnek az elsősegélynyújtás alapjaival, de lehetőség lesz szűrésekre és véradásra is a sportcsarnok előtti téren.

Ezek is érdekelhetik