Friss hírek

2009.11.21. 15:29

A nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen tüntettek Hollandiában

<p>Több ezren tüntettek Hollandia négy városában szombaton a kormány döntése ellen, amely szerint 65-rõl 67-re emelnék a nyugdíjkorhatárt 2025-re. Hollandia legnagyobb szakszervezete, az FNV szervezete a demonstrációkat, az érdekképviseletnél 30 ezerre becsülték a tüntetõk számát, a legtöbben Rotterdamban tiltakoztak. A rendõrség szerint összesen alig több mint ötezren demonstráltak szombaton.</p>

A holland kormány október döntött úgy, hogy 2020-ban 66, 2025-ben 67 év lesz már a nyugdíjkorhatár. "Jelenleg egy nyugdíjasra négy aktív jut, rövidesen viszont egy nyugdíjas járadékát már csak két dolgozó ember munkája fogja elõteremteni" - indokolta a döntést Jan Peter Balkenende kormányfõ, aki szerint a tendencia a lehetõ legrosszabb a fiatalabb nemzedékek terheit tekintve, ezért emelni kell nyugdíjkorhatárt.

A kormány szerint a nyugdíjkorhatár emelése után is lehet majd 65 évesen nyugállományba vonulni, de ennek az lesz az ára, hogy az illetõ alacsonyabb nyugdíjat kap. Külön intézkedésekkel támogatják majd azok nyugdíjba vonulását, akik hosszú éveken át nehéz fizikai munkát végeztek. Errõl azonban még nem közöltek részleteket.

Az FNV azt állítja, hogy felmérései szerint a holland munkavállalók háromnegyede ellenzi a kormány tervét, mert úgy vélik: hátrányuk származik majd abból. A szakszervezet egyik vezetõje szerint "az alacsony iskolázottságú emberek eleve fiatalon kezdenek dolgozni, nehéz munkákat végeznek, kevés pénzért, és mindent egybevetve rövidebbek az életkilátásaik, ezért õket sújtja majd leginkább a korhatáremelés".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!