Friss hírek

2009.01.28. 18:23

Megfeddték az izraeli hadsereg főrabbiját a rasszista, palesztin-ellenes röpiratok ügyében

<p>Az izraeli hadsereg szerint "határozottan rendreutasították" azt a főrabbit, akiről egy izraeli jogvédő szervezet azt állítja, hogy a palesztinok elleni rasszista, felbujtó röpiratokat terjesztett a Gázai övezetbe vezényelt izraeli katonák közt - írta szerdán internetes oldalán a Haarec című izraeli napilap. Információjuk szerint az üzenetekben arra szólították fel a katonákat, hogy könyörtelenül bánjanak el a "gyilkos ellenséggel", és ne kegyelmezzenek a palesztinoknak.</p>

Az izraeli emberi jogi szervezet, a Jes Din szerint az izraeli hadsereg főrabbija által osztogatott röpirat felbujtó és rasszista volt a palesztin nemzettel szemben. Állításuk szerint az írásban úgy fogalmaztak, hogy a hadműveletekkel "gyilkosok ellen vívnak háborút". Az üzenetben idézetek voltak olvashatóak egy másik rabbitól, Slomo Avinertől is, aki a szélsőséges ciszjordániai zsidó telepesek szellemi vezetőjének számít, és mindenfajta egyezséget elutasít a palesztinokkal. Avinernek a röpiratban idézett szavai szerint a "palesztinok azt állítják, hogy államot érdemelnek, miközben a valóságban Izrael területén soha nem létezett semmiféle palesztin vagy arab állam".

A Haarec írása szerint az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a dandártábornoki rangú főrabbi, Aviháj Rontzki nem is volt tudott a röpiratok létezéséről és azok tartalmáról, mivel az üzeneteket állítólag egy meg nem nevezett tiszt osztotta szét a katonák közt. Az izraeli hadsereg szerint az eset egyedi. Az izraeli lap szerint azonban a gázai hadműveletek idején több más szélsőséges csoport is osztogatott felbujtó röpiratokat az izraeli katonai bázisokon.

Az üzenetek egyikének szövege arra szólítja fel a zsidó állam katonáit, hogy önmaguk és bajtársaik életének védelme érdekében ne mutassanak kegyelmet az Izraelt körülvevő és zsidóknak ártó lakossággal szemben. A Haarec szerint egyik röpiratban az állt: "Öljétek meg azokat, akik benneteket akarnak megölni. Így tegyetek a bűnös (palesztin) nemzetükkel is."

Ezért a Jes Din izraeli jogvédő szervezet levélben kérte a főrabbi menesztését az izraeli védelmi minisztertől, Ehud Baraktól és a hadsereg főparancsnokától, Gabi Askenazitól. Az izraeli lap szerint a izraeli hadsereg szóvivóje azt mondta a jogvédő szervezet leveleiről, hogy minden benyújtott írást kivizsgálnak, a választ pedig csak az érintetteknek küldik majd el, a médiumoknak nem.

Ezek is érdekelhetik