2016.07.02. 15:43
Bogrács? Grill? Válasszunk!
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Körülnéztünk a neten: aki szabadtéren sütne-főzne, sok ezer receptből választhat.
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Körülnéztünk a neten: aki szabadtéren sütne-főzne, sok ezer receptből választhat.
Nehéz dolga van annak, aki új ízeket szeretne kipróbálni. Na nem azért, mert nincs miből válogatni, hanem mert túlságosan nagy a választék.
Körülnéztünk az interneten található gasztroblogokban, és bevalljuk, órákat töltöttünk az olvasgatással, válogatással.
Végül hármat választottunk ki olvasóinknak a sok ezer ajánlat közül.
ÉM
Bográcsos, grilles receptek - Babgulyás vörösborral
Hozzávalók/8 adag:
Elkészítés:
A babot és az oldalast előző este beáztatjuk (közös vízben).
A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát és a krumplit kockázzuk, a répát és a zöldséget karikázzuk, a fokhagymát aprítjuk. Ezután a húst is felaprítjuk. A babot és az oldalast leszűrjük, majd egy másik vízben odatesszük főni. Majdnem teljesen puhára főzzük (a bab előbb lesz kész, úgyhogy ha az már jó, akkor az oldalast tegyük át a pörköltbe). Egy nagy fazékban megpirítjuk a hagymát. Ha már üveges, rászórjuk a pirospaprikát, addig pirítjuk, amíg kiengedi a színét. Rádobjuk a húst, majd azzal is kicsit pirítjuk, mielőtt felöntenénk egy kevés vízzel. Beleszórjuk a fűszereket, a darált paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát, és beleöntjük a bort. Gyakori kevergetés mellett pörköltet főzünk. Amikor a hús már majdnem puha, akkor beletesszük a répát, zöldséget, zellert és karalábét (utóbbi kettőt egyben), valamint felöntjük kb. 2,5–3 l vízzel. Tovább főzzük (forrás után érdemes megkóstolni, mert még biztos, hogy sózni kell). Ha már az összes hozzávaló majdnem kész, akkor a babot főzőlevével együtt hozzáöntjük a leveshez.
Most már csak készre kell főznünk.
Bográcsos, grilles receptek - Bográcsos paprikás krumpli
Hozzávalók/10 adag:
Elkészítése:
A zsírban elkezdjük pirítani a hagymát, amikor már üvegesre pirult, hozzáadjuk az őrölt paprikát, és felöntjük vízzel. Megsózzuk, és addig rotyogtatjuk, amíg be nem sűrűsödik egy kicsit. Ekkor hozzáadjuk a krumplit és a füstölt kolbászt, majd felöntjük vízzel.
Amikor már rotyog, beletesszük a paprikát és a paradicsomot, az erőspaprikát csak később, nehogy szétdurranjon benne. Amikor a krumpli megfőtt, beletesszük a karikára vágott főzőkolbászt. Ezután már csak kb. 5 percig főzzük, és már tálalhatjuk is.
Bográcsos, grilles receptek - Saslik sörös páclében
Hozzávalók:
Elkészítése:
A csirkecombokat csontozzuk ki, kockázzuk fel, a füstölt szalonnát, a kolbászt, a zöldségféléket daraboljuk fel, a hagymát vágjuk karikára, a gombának törjük ki a törzsét, kalapját belülről sózzuk, borsozzuk.
A húsféléket és a zöldségeket felváltva húzzuk nyársra úgy, hogy egy-egy gombával zárjuk a két végüket. Kevés sörrel elkevert olajjal kenegetve (vagy az olajos sörben megmártva) parázs fölött lassan forgatva 4–6 perc alatt süssük készre.