Egyperces

2018.08.14. 15:07

Az ausztráliai díszmadár fajok jól viselik a rendkívüli meleget

Miskolc - Az egyedül élő papagájok az emberi beszédet, a párok egymás csipogását tanulják meg.

Miskolc - Az egyedül élő papagájok az emberi beszédet, a párok egymás csipogását tanulják meg.

Az állattartók körében kedvelt a kanári és a különböző pintyek és hullámos papagájok tartása, mert lakásban ideális házi kedvenc és rendszeres törődés mellett egy részük beszélni is megtanítható. Néhány hasznos tudnivalót osztott meg velünk a tenyésztő azok számára, akik kisebb díszmadarak beszerzését tervezik.

Lakásban elviselik a hőséget

– A legtöbb kistestű madár, amivel foglalkozom ausz­tráliai faj, ezért a melegebb nyarat és a hűvösebb időjárást is jól viselik. Tűző napra nem szabad őket kitenni, de a lakásban, árnyékban átvészelik a hőséget is. A tartásuk viszonylag egyszerű, de napi foglalkozást igényel, mert folyamatosan el kell őket látni vízzel és élelemmel. A köles, a fénymag a kisebb, a napraforgómag a nagyobb papagájoknak a fő eledele – kezdte a beszélgetést Nemes István, aki többféle kisállat tenyésztésében otthon van.

Szeretik a madárjátékokat

Már a tojásból kibújt csibékhez érdemes beszélni, mert akkor nem a fajtársaik ­csipogását, hanem az emberi ­szófordulatokat sajátítják majd el.

– Ahhoz, hogy a papagájok, kanárik, pintyek szabadon mozoghassanak, 60×60 centis kalitka már megfelelő, amelynek az aljára mi pellet almot szoktunk tenni, mert azt nem tudják kiszórni a földre az állatok. Érdemes betenni a ketrecbe rudakat és valamilyen játékot, hogy soha ne unatkozzanak a madarak. A pintyeket párban jó tartani, mert a magányt ­rosszul viselik, a természetben is rajokban mozognak. A hullámos- és nimfa papagáj viszont egyedül is elfoglalja magát, sőt csak így lesz kezes és tanul meg beszélni. Ehhez az szükséges, hogy már kicsi kora óta foglalkozzon vele a gazdája – magyarázta a tenyésztő.

Fogságban jól szaporodnak

A madarak szaporításáról is megtudtunk néhány fogást a szakembertől.

– A díszmadár fajok közül a nimfa papagáj, akár tizenhat-húsz évig is elél. A többi fajra, azonban inkább nyolc-tíz éves átlagéletkor jellemző. A szaporodásuk alatt nagyobb hely szükséges számukra, ahol odú is található, ahová el tudnak rejtőzni. Ennek az aljára fűrészport szórjunk, mert az elég puha a költéshez. Ideális esetben a párok gyakran szaporodnak fogságban, a tojók öt-hat tojást tojnak. A tenyésztők általában röpdékben, tehát szabad levegőn tenyésztik a madarakat – mondta el érdeklődésünkre Nemes István.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!