Egyperces

2007.12.06. 14:50

Az elefántok nem felejtenek - a családot sem

<p>Az <EM>afrikai elefánt</EM> több tucat rokona mozgását tudja nyomon követni <EM>ormánya</EM> segítségével - derült ki egy skót tanulmányból. A jó <EM>szaglás</EM> és a <EM>vastagbőrűek</EM> híresen jó emlékezete segít az <EM>elefántoknak</EM> a többiek hollétének kiderítésében.</p>

A kutatásban 36 vadon élő elefántcsaládot vizsgáltak Kenyában. Kiderült, hogy a hatalmas emlősök akár 30 családtagjuk hollétét is fejben tudják tartani.

A skóciai Saint Andrews egyetem kutatói idén márciusban kezdték a vizsgálatot. A csordák útvonalán földdel kevert vizeletmintát helyeztek el úgy, hogy az esetenként a valósággal ellentétes információt közvetítsen. Csak nőstények mintáival dolgoztak, mert az elefántok matriarchális társadalomban élnek. A tudósok megfigyelték, hogy az ormányosok meglepődtek, amikor olyan, a családhoz tartozó egyed vizeletét érezték, akiről tudták, hogy mögöttük jön vagy egészen máshol van éppen. Az elefántok óriási távolságokat tesznek meg, és egy-egy csorda tagjai akár több százan is lehetnek.

A kutatócsoport vezetője, Richard Byrne ahhoz hasonlította az elefántok feladatát, amikor egy anyuka három gyerek és a barkácsosztály felé elcsavargó férje hollétét próbálja fejben tartani egy szupermarketben. A 4-5 családtagot is nehéz összeszedni, az elefántok pedig 20-30 rokonukról tudják, hogy hol vannak. Az elefántoknak talán nem is a hosszú távú memóriájuk a jó, hanem abban kiemelkedőek az ormányosok, hogy a fontos információkat gyakran frissítik, a szükségteleneket pedig törlik - tette hozzá dr. Byrne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!